Палестина приветства решението, Израел отказа сътрудничество

Съветът на ООН по правата на човека реши днес за започне международно разследване на престъпленията, извършени по време на 11-дневния конфликт между Израел и ислямистката групировка Хамас в ивицата Газа, информира БТА.

На извънредно заседание съветът прие резолюция, внесена от Организацията за ислямско сътрудничество и палестинската делегация в ООН. Резолюцията беше приета от 47-членния форум с 24 гласа, девет страни гласуваха "против", а 14 се въздържаха.
Разследването ще обхване както нарушенията на човешките права в окупираните палестински територии и в Израел от април насам, така и дълбоките причини за напрежението, посочва Франс прес.

Евакуираха българско семейство от Ивицата Газа

Израел отхвърли, а Хамас приветства решението на съвета. Израелското външно министерство заяви, че страната няма да сътрудничи на разследването, което определи като опит "за прикриване на престъпленията, извършени от терористичната организация Хамас".
Израелският премиер Бенямин Нетаняху разкритикува "позорното решение", като пореден пример за очевидната антиизраелска обсебеност на Съвета по правата на човека.
Говорител на палестинската групировка нарече действията си "законна съпротива" призова за "незабавни стъпки за наказване" на Израел.

Палестинското външно министерство също приветства решението за разследването, което според него допринася за напредък в защитата на човешките права на палестинците.
САЩ изрази дълбоко съжаление за решението на съвета. "Това действие заплашва да възпрепятства постигнатия напредък", посочи в изявление американската мисия в ООН в Женева.
САЩ, които са със статут на страна наблюдател и не гласуват на женевския форум, не изразиха позиция при обсъжданията на днешната целодневна специална сесия.

САЩ ще съдейства за набирането на международна помощ за Ивицата Газа

Хуманитарните помощи пристигат в Газа

Примирието в Ивицата Газа влезе в сила

СЛЕД ПРИМИРИЕТО: Палестинци влязоха в сблъсъци с израелската полиция (ВИДЕО)