Улиците на палестинската територия се изпълниха с празнуващи

След дни на напрегнати бомбардировки и 240 жертви - примирие в Ивицата Газа. То влезе в сила късно тази нощ. Страховете обаче са, че може да продължи кратко.

В два часа в нощта на четвъртък срещу петък, небето над Израел и Ивицата Газа притихна. След 11 дни на бомбардировки, примирието официално влезе в сила. Улиците на палестинската територия се изпълниха с празнуващи, но напрежението за сънародниците ни в Израел остава.

Израел и „Хамас” договориха примирие

„От една страна, хората си отдъхнаха от това, че се стигна до това споразумение. От друга страна, очакванията бяха да има кардинално решение на проблем, който съществува вече в разстояние от около 20 години”, казва Палома Ланцман, който живее в Израел.

Спирането на огъня беше договорено късно снощи. Посредник беше Египет. Израел обяви, че военната кампания е донесла „безпрецедентни военни успехи”. Победа обявиха и Хамас. Те определиха спирането на огъня като  „поражение за Нетаняху и триумф на палестинския народ". След 11 дни обстрел и 240 жертви предимно в Ивицата Газа, посланикът на Палестина в България н. пр.  Ахмед Ал Мадбух заяви категорично: „Можем да наречем последните събития в Палестина единствено истинско клане спрямо палестинския народ. Откъде накъде на държавата-окупатор се признава правото на самоотбрана, а на народа, който е под окупация, не се признава?”

И предупреди, че ако не се намери приемливо решение и за двете страни, конфликтът най-вероятно отново ще се възобнови. „Трябва да кажем - това прекратяване на огъня ще остане твърде крехко и твърде чупливо, ако Израел не преустанови своите нападения над мирни граждани”, каза още н. пр. Ахмед Ал Мадбух.

NOVA опита да разговаря и с посланика на Израел, но без успех.

Израел отново похвали военната операция в Газа

„Ако Хамас смята, че ще толерираме ракетни удари - греши. Ще отговорим със сила на всякаква агресия срещу обществата около Газа и в Израел. Вече няма да се случва това, което ставаше в миналото”, заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

Минути след обявяването на примирието, ООН, Съединените щати, Великобритания и редица други държави по целия свят приветстваха новината.

„Ще работим с ООН, за да осигурим хуманитарна помощ на хората в Газа. Ще направим всичко това в партньорство с Палестинската автономия, не с Хамас. Ще се погрижим Хамас да не възобнови арсенала си от оръжия. Враждебните действия донесоха трагичната смърт на много цивилни, включително деца. Изразявам съболезнования на семействата им - палестински и израелски”, заяви Джо Байдън.