Абитуриентите трябвало да празнуват край бреговете на Турция

Година след бала - близо 70 ученици от Добрич продължават да чакат парите си за провалена екскурзия. Абитуриентите трябвало да празнуват край бреговете на Турция, но заради затворените граници пътуването им се провалило.

Ще бъдат ли обезщетени и да очакваме ли бум на жалбите в туризма заради неосъществени екскурзии заради коронавируса – провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

До този момент туроператорите имаха три опции за компенсиране, ако почивката на туристите се е провалила – да им предоставят ваучер за бъдещо пътуване, да предложат друга дестинация или да им върнат парите в брой.

Започва връщането на парите от провалени заради пандемията екскурзии

Повече от годината след затварянето на границите започват да изтичат отсрочките за тези, които предпочетоха да получат парите си обратно за неосъществени пътувания. Затова и очакванията са за бум на жалбите в туризма в следващите месеци и масови спорове между туроператори и потребители.

Преди година група ученици от Добрич планират екскурзия в Турция, за да отпразнуват абитуриентския си бал край бреговете на Мармарис. За почивката абитуриентите предплатили по 200 лв. на местна туристическа агенция. Локадунът при съседите обаче прави пътуването невъзможно.

„Събрахме пари, децата трябваше да ходят на екскурзия до Мармарис. Те са около 60 - един автобус трябваше да се напълни. Хората имат да взимат пари, но им е неудобно да си ги търсят”, разказва един от родителите.

Харчим ли повече за развлечения на прага на лятото

Така, година след неосъществената екскурзия, останалата част от предплатените суми за пътуването остават невърнати, въпреки многократните молби от абитуриентите и техните родители.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.