Ново напрежение между банката и икономическия министър

Българската банка за развитие отказа на своя принципал - министъра на икономиката достъп до финансови досиета, обяви самият той.

Спорът този път беше породен от Управителния съвет на банката. След като миналата седмица министърът на икономиката Кирил Петков обяви, че диалогът с тях е започнал, днес управата на банката отказа да даде информация за кредитите на банката. Така за разрешение на спора и двете страни сезираха БНБ.

ББР: Дали сме подробна финансова информация на новия Одитен комитет

Поводът за новото напрежение между Банката за развитие и икономическия министър стана отказана информация от страна на банката. Без обяснение защо, по думите на министъра.

„Информацията за кредитните досиета е готова, но няма да ви я дадем. Край на цитата. Единственото, което се надявам, че това е някаква импулсивна грешка от тяхната страна”, заяви Кирил Петков.

Икономическият министър вижда в този отказ нарушение на Закона за независимия одит. Затова и ще поиска БНБ да се намеси и да задължи информацията да бъде предоставена.

„Бих се радвал в рамките на деня, Одитният комитет да има достъп до информацията за кредитните досиета, както законът го позволява”, добави Петков.

От Българската банка за развитие излязоха с обяснение за действията си. В писмо те твърдят, че са предоставили подробна финансова информация на членовете на новия Одитен комитет. И са се обърнали към БНБ с искане за тълкуване каква информация точно може да се разпространи, без да се нарушава банковата тайна.

„Ние нямаме време да си играеме на показал – не показал, трябва да се спазва закона, има си нов Одитен комитет, те са поискали данните, това трябва да се случи”, категоричен бе министърът на икономиката.

Според експерти БНБ трябва да се намеси и да стане ясно как ще функционира Банката за развитие.

Петков: ББР отказа информация за кредитните досиета (ВИДЕО)

„Надявам се да изгладят отношенията в максимално кратко време. Не вярвам някой да има негативни намерения спрямо банката, по-скоро различни виждания за това какво трябва да работи институциите и как”, обясни финансистът Емил Хърсев.

 

 

А по-късно през деня скандалите около Банката за развитие преминаха и на политическата сцена. ГЕРБ видяха заговор срещу банковата система.

„Атаката срещу Българската банка за развитие повтаря стари модели, в които БСП и ДПС са управлявали, без да спечелят изборите и са атакували определени банки. Надяваме се и този път да не приключи с фалит”, заяви Тома Биков.

„По никакъв начин това не е атака и по никакъв начин не е въпросителна за стабилността. Тя даже е с прекалено голяма ликвидност. Проблемът ни е, това което искаме да разберем – дали тези кредити се използват целево, какви условия са дадени на тези кредити”, обясни Кирил Петков.

От позицията на ББР става ясно, че освен Васил Щонов и Валентин Михов, член на Одитния комитет е и Драгомир Вучев.

ББР: Над 5,6 млрд. лв. кредити са дадени на 18 500 малки и средни компании за 11 години