Над 27 000 граждани от две общини ще останат без нормален достъп до правосъдие

Жителите на Панагюрище излязоха на протест в защита на Районния съд в града. След броени дни той заедно с още 28 районни съдебни структури в цялата страна трябва да бъдат закрити и трансформирани в териториални отделения към областните съдилища. Това предвижда започналата реформа в съдебната система.  

Над 27 000 граждани от две общини ще останат без нормален достъп до правосъдие и ще оскъпят разходите по делата.

Сред протестиращите срещаме Цветана Чопринова. Смята, че е абсурдно един безработен да пътува 45 километра до Пазарджик, за да си извади свидетелство за съдимост, за да започне работа.

„Това означава две ходения до Пазарджик или в най-добрия случай едно ходене с губене на много време, защото свидетелството за съдимост се разписва от съдия. На всичкото отгоре нямаме и редовни автобуси вече”, споделя жената.

Прокуратурата сезира евроинституциите за закриването на спецправосъдието (ВИДЕО)

Според протестиращите закриването на Районния съд в града не само ще оскъпи съдебния процес и административните услуги, но и ще лиши от достъпно правораздаване жителите на 2 града и 13 села.

„Един вид тук да останат дела с много малък материален интерес и някои процедури, които са бързи. Основната правораздавателна дейност ще бъде изнесена към окръжните съдилища”, поясни адвокатът Георги Манев.

Един от мотивите за преобразуването на Районния съд в териториално отделение е слабата натовареност. От трима щатни съдии само един в момента работи. Останалите са в болнични.

Протест стягат и в Чепеларе.

„Това е много притеснително на фона на демографската криз и икономическата ситуяция”, каза Тонка Динчева, адвокат от Гражданско сдружение “За Чепеларе“.

Недоволни граждани и адвокати вече подготвят протест пред Висшия съдебен съвет.