Засега реакция от страна на Върховния касационен съд по темата няма

Главният прокурор Иван Гешев е сезирал 4 служби в общността за оказвания, според него,  "безпрецедентен политически натиск от страна на парламентарно представените партии".

В писмото ръководството на на държавното обвинение твърди, че ако бъдат закрити спецсъдът и спецпрокуратурата, щяла да се блокира борбата срещу престъпността. 

Магистрати в цялата страна излязоха на мълчалив протест

Това е поредното сезиране на европейските институции по случай този законопроект, който най-вероятно няма да бъде приет в рамките на този парламент.

В писмото си до евроинституциите, от българската прокуратура заявяват, че готвените промени не са правноаргументирани, нито в интерес на българските граждани.

Вносителите на проекта в парламента не закъсняха с коментарите си.

"Работи се в условията на необяснима "внезапност", без дължимите обществени консултации", отбелязват от държавното обвинение. Вносителите от "Демократична България" контрираха, че първо се внася предложение, после идват консултациите.

"Миналата година имаше многомесечни протести на хиляди български граждани, които искаха точно това - закриване на специализираните съд и прокуратура, защото те бяха превърнати в репресионни инквизиционни органи на властта", заяви Атанас Славов - депутат от ПГ на "Демократична Бъллгария".

 От "Изправи се! Мутри вън" също са категорични - съществуването им трябва да се преосмисли.

"Те са инструмент за политически натиск, те работят по поръчка на министър - председателя, те работят по поръчка срещу негови бизнес цели. Което е абсолютно недопустимо", смята Татяна Дончева.

А председателят на правната комисия - Радостин Василев,  от "Има такъв народ",  оправда решението с волята на политическите партии:

"Тук няма места за емоции. Просто процедурата в момента е такава, че Народното събрание вероятно ще спре днес да съществува и няма да се стигне до второ гласуване въобще".

От ГЕРБ не отстъпват позицията си, че закриването на спецправосъдието ще бъде грешка.

"Партиите, съставляващи мнозинството в това 45-то Народно събрание, влезоха тук с едничката цел да обслужат собствени лични, политически, партийни, а защо да не споменем и корпоративни интереси?", коментира Георг Георгиев.

БСП и ДПС запазиха мълчание по темата.

На първо четене: Закриват специализираните съд и прокуратура

Засега реакция от страна на Върховния касационен съд по темата няма. Единствено спецсъдиите се обявиха против измененията.