Това реши Правната комисия в НС

Правната комисия в Парламента реши да бъдат закрити спецсъдилищата и спецпрокуратурата. Това стана с гласовете на „Демократична България”, „Изправи се! Мутри вън!”, БСП и „Има такъв народ”. Междувременно съсловната организация на следователите реагира остро на новия проект за реформа в сектора.

Правната комисия не прие на първо четене партийната субсидия да бъде 1 лв.

Не трябва да намесваме политиката в съдебната власт. С тези думи следователите се обърнаха към депутатите още преди вестта, че планират да закриват спецсъда и спецпрокуратурата.

„Ако се налага да има някаква промяна, нека да е след широк диалог. Там отидоха делата с широк обществен интерес, което означава някаква форма на доверие”, обясни председателят на Камарата на следователите Петко Петков.

Засега единственият осъден за корупция по високите етажи на властта е бившата кметица на „Младост” Десислава Иванчева - за подкуп. Останалите дела или са с оправдателни присъди, или още не са приключили.

„Очевидна е омертата на управляващите в последните десет и повече години да не се бори корупцията по високите етажи на властта”, смята Атанас Славов от „Демократична България”.

Правната комисия обсъди шест нови законопроекта в Изборния кодекс

„Специализираните съдилища са инструмент за тормоз, за инквизиция”, добави Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!”.

„Вашите промени са изцяло лобистки и вие реално искате над 300 дела за тежки престъпления да започнат наново и да отидат в небитието. Чии интереси всъщност защитавате”, попита Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС.

„Да разбирам, че нивото е сергия на селски пазар, но все пак не смятам така”, отвърна Хаджигенов.

Законопроектът е на „Демократична България”.

„В предизборната ни платформа и като политическа заявка БСП се е заявила за закриването на специализираните съдилища в този им вид. В този смисъл ние подкрепяме и ще подкрепим закона”, уточни Крум Зарков от БСП.

„Тук се поставя един пистолет и се казва или гласувате „за” и събаряме специализираните съдилища и прокуратура, или гласувате „против” и казваме, че сте корупционери, мафия и т.н. Няма полезен ход”, смята Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Депутатите приеха състава на три парламентарни комисии

„Нека да не го претупваме на тъмно за една нощ. Само за това ние ще гласуваме „против”, посочи Хамид Хамид от ДПС.

От „Демократична България” искат още главният прокурор да бъде назначаван от Народното събрание, а не от Висшия съдебен съвет, а Антикорупционната комисия да бъде закрита.

„Искат да стопират всички производства, които са на КПКОНПИ и са след съдебни решения. Става въпрос за имущество за над 3 млрд. лева”, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

„За нито един от обсъжданите законопроекти не са провеждани консултации с гражданското общество и заинтересованите страни”, уточни министърът на правосъдието в оставка Десислава Ахладова.

Финалното решение за закриването на специализираните прокуратура и съд ще стане ясно в пленарната зала.