Днес е първото ѝ заседание

Шест нови законопроекта в Изборния кодекс трябваше да обсъдят депутатите в правната комисия на първото си заседание на първо четене. По голямата част са по предложение на новите партии в парламента.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Тези, които бяха приети, са само на „Има такъв народ”. Те включват гласуване по пощата на следващите избори, отмяна на ограниченията за броя на секциите за гласуване в чужбина, въвеждането на изцяло машинно гласуване, видеонаблюдение при отчитането на резултатите и намаляване състава на Централната избирателна комисия на 15 души. Те ще трябва да бъдат назначавани от президента.

Всички останали предложения бяха отхвърлени. Сред тях е и това на „Демократична България” за електронно гласуване. Първият спор в новата правна комисия предизвика предложението на ГЕРБ за мажоритарен вот. Срещу него застанаха от „Има такъв народ”.

„Те ни предизвикват с това, че сме поели обещание, с това, че ние сме за мажоритарни изборна система и категорично искам да заявя, че ние сме за мажоритарна изборна система, но не по този начин. Не е сериозно изборна система да се приема за една нощ”, обясни Ива Митева от „Има такъв народ”.

Правната комисия не прие на първо четене партийната субсидия да бъде 1 лв.

„Както не можем да въведем мажоритарна система за една нощ, така не можем да въведем и дистанционно гласуване за една нощ и така не можем да проведем гласуване по пощата за една нощ”, посочи Радомир Чолаков от ГЕРБ - СДС.

От ГЕРБ от своя страна застанаха против въвеждането на гласуване по пощата и електронно гласуване. Същото мнение изразиха и от ДПС. БСП изказаха опасения от подаването на вот  онлайн.

„За нас е една червена линия и няма да отстъпим и електронното, и дистанционното гласуване. Веднага ще се мотивирам, че там може да бъде засегната сигурността при гласуване”, каза Тодор Байчев от БСП.

„Ако се приеме текстът на г-жа Манолова, например, за автоматично или улеснено откриване на секции в чужбина, достъпът до тях ще бъде много по-лесен и няма да се наложи да експериментираме със спорни способи като гласуване по пощата”, обясни Хамид Хамид от ДПС.

„Да се оправдаваме с това, че отново не му е времето, след като дори е имало възможност тези текстове да бъдат приложени, целенасочено са били отменени, аз поне се чувствам неудобно”, добави Атанас Славов от „Демократична България”.

Депутатите приеха състава на три парламентарни комисии

„2021 година ни е страх от нещо електронно. В смисъл - страх ни е да палим лампите, да пускаме електронни платежни нареждания - 2021 година сме”, е мнението на Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!”.

За разлика от дистанционното гласуване, по-голямата част от членовете на комисията се обявиха за машинното. Голяма подкрепа получи и видеонаблюдението на изборите.

Депутатите от правната комисия обсъдиха и предложението на БСП за налагане на мораториум върху сделките и назначенията от Министерския съвет.