Недоволството е срещу закриването на спецпрокуратурата и спецсъда

Безпрецедентен протест на магистрати в цялата страна. С мълчаливо присъствие пред съдебните палати те изразиха категоричното си несъгласие с приетите на първо четене промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. Ще сезират всички посланици на страни - членки на Европейския съюз за текстове, които определят като пряка намеса в съдебната власт.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Облечени в червените си тоги,  военни прокурори, спецмагистрати и следователи се събраха на мълчалив протест, след като вчера депутатите от правната комисия одобриха на първо четене закриването на спецсъда и спецпрокуратурата.

На първо четене: Закриват специализираните съд и прокуратура

„Битка се води до последно. И моля, нека да се знае - единствено и само в интерес на българския гражданин, но на обикновения български гражданин”, заяви Валентина Маджадрова, ръководител на спецпрокуратурата.

Снимка: Деян Герговски

Според новите текстове, предложени от „Демократична България”, Висшият съдебен съвет ще има един месец, за да  преназначи магистратите.

„Искаме да има едно правосъдие за всички, един закон за всички, а не избирателна репресия, в какъвто инструмент се превърнаха специализираните съдилища и специализираните прокуратури”, отговори Христо Иванов, „Демократична България”.

Снимка: Илияна Шишкова, NOVA

Стартиралите в спецсъда дела ще бъдат довършвани от същите магистрати, но в обикновен съд, предвиждат още промените. Никой обаче не казва какво ще стане със заседателите, които по закон могат да работят в конкретен съд. При смяната им, процеси като "КТБ", за атентата на летище Сарафово, или срещу бизнесмените Вълчо Арабадживв, Миню Стайков и Николай Банев, ще трябва да започват отначало. За пореден път свидетели срещу подсъдими за тежки престъпления като Димитър Желязков - известен като Митьо Очите, ще трябва да се осмелят да се изправят срещу тях в съдебната зала. 

„Има заплаха от нарушаване върховенството на закона. В момента ние ставаме свидетели на първите стъпки, с които определени политически сили се опитват да застрашат независимостта на съдебната система”, заяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

От „Изправи се! Мутри вън!”, които подкрепиха предложените промени, остро реагираха на тези твърдения.

„Спецсъдилищата не са правосъдие, те са извънреден способ, гнусен, мокър печат върху желанията на Гешев и управляващите. Държат хора в затвора, след това приключват с оправдателни присъди”, коментира Николай Хаджигенов, зам. - председател на ПГ на „Изправи се! Мутри вън!”.