Кой е най-честият причинител на повреди?

Преди дни в Гоце Делчев се счупи въртележка с деца на борда. Няма пострадали, но инцидентът логично постави въпросите за поддръжката и поправките на съореженията в парковете и на детските площадките. При този случай вероятна причина за неизправността е вандализъм. Това ли е най-честият причинител на повреди, кой трябва да прави провеките и кой е отговорен за поправките – в "Социална мрежа" по темата говоря Анна Йончева от проекта „Различните деца на България“ и дарител на съоръжения за деца със специални потребности, Петко Горанов – кмет на район "Студентски" и Светослав Атов от фирма за съоръжения. 

Според Йончева липсата на охрана е проблем и причина за вандализма.

Кметът на район "Студентски" заяви, че редовно се получават сигнали, но няма много случаи на вандализъм, повече за замърсяване. А поддръжката е отговорност на районната администрация.

По думите му общината не поддържа връзка с производителите на съоръжения. 

"Има горещи точки, в комуникация с МВР се правят чести обходи. Видеонаблюдението е възможен подход. Има съвети да се поставя ограда", каза още Горанов.

Вандали рушат детски площадки в Пловдив

Светослав Атов пък сподели, че ролята на производителите е монтаж, техническа информация, спецификации и въвеждането в експлоатация. Като практика има различен подход към гаранационното поддържане на съоръженията.

Срокът за експлоатация обикновено е 2 години, а 5 години е за монтажа. При дървените конструкции на 3 години лаковото покритие трябва да се освежи. 

От своя страна Мая Цанева от сдружение "Безопасни детски площадки" коментира, че се насърчават децата да подават сигнали за нарушения.

"Лошото качество на съоръженията водят до това една площадка да не бъде безопасна и чиста. Поне два или пъти в седмицата получаваме сигнали от хора, които не знаят къде да подадат сигнал за опасни детски площадки", обясни тя.

Издали са наръчник за деца, чрез който може да се подават сигнали.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.