По подозрение за връзки с Васил Божков спецпрокурори са нахлули вчера в кабинета на Ангел Папалезов

Акция в МВР, обвинение срещу висш служител и поредна порция словесни престрелки между Бойко Рашков и прокуратурата. 

По подозрение за връзки с Васил Божков спецпрокурори са нахлули вчера в кабинета на висш полицай. Той не е задържан. А по думите на силовия министър „прокуратурата вече открито се намеси в политическата борба в нашата страна”.

СЛЕД АКЦИЯТА: Повдигнаха обвинение на шеф в „Национална полиция”

Спецпрокурори нахлуват в кабинета на Ангел Папалезов - началник сектор „Културно - исторически ценности” в Главна дирекция „Национална полиция” вчера следобед. Акцията е по разследване за трафик на антики и пране на пари. 

Вътрешният министър говори пред един от интернет-сайтовете. 

„Прокуратурата съвсем открито се намесва в работата на Министерството на вътрешните работи. Без да е ясно по какви причини, призовава непрекъснато десетки служители от ведомството, което ръководя”, заявява Бойко Рашков. 

Според него са образувани дела по текстове от закона, които позволяват използването на специални разузнавателни средства. Целта - всички подслушвани да бъдат поставени под контрол, за да се постигнат определени политически цели.

„Прокуратурата вече открито се намеси в политическата борба в нашата страна. И прокуратурата, тъй като Борисов на практика не може да влияе, тъй като е вече извън властта, като че ли заема неговото място в тази политическа борба”, заявява Рашков. 

Прокуратурата показа културните ценности, открити в кабинета на висш полицай (СНИМКИ)

Отговорът на държавното обвинение не закъсня.

„Прокуратурата няма да позволи да бъде въвлечена в политически битки. Прокуратурата стриктно прилага закона и очаква взаимодействие от всички правоохранителни органи в борбата с престъпността, както досега, защото това е в интерес на българското общество”, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.  

Според обвинителите обискираният полицейски шеф е разследван от месеци заради негови контакти с бизнесмена Васил Божков. 

„Ако има нещо, обръщайте се към пресцентъра на министерството. Те ще решат как и кога да си изкарат някакви факти. И дали ще давам интервюта. Много Ви моля, ситуацията не ми е много удобна за разговори. Още нищо не знам, така че не мога  да коментирам нищо към момента”, заяви Ангела Папалезов пред NOVA.

В края на май със заповед на Бойко Рашков, Ангел Папалезов е бил назначен в групата, която ще проверява ГДБОП за незаконно подслушване. Именно в тази служба обаче се води разследването срещу бизнесмена Васил Божков. И експерти недоумяват защо точно Папалезов е изпратен да я контролира.

Акция на прокуратурата в Главна дирекция „Национална полиция”

„Могат да се перат страшно много незаконни пари именно чрез притежание и продажба на  културни ценности. И въртенето им в оборота. Те не могат да ги извадят на чисто, като кажат, че са ги купили от незаконен иманярски пазар”, обяснява експертът Мария Карагьозова.
Васил Божков също коментира казуса. В  социалната мрежа той написа, че тези, които се опитват да продадат най-ценното от колекцията му, за пореден път използват прокуратурата като бухалка.
Правителството също реагира на действията на прокуратурата. Говорителят му Антон Кутев представи официалната позиция на кабинета. В нея предупреждават, че случващото се може да доведе до „институционална война”.

„Виждаме как след президентската институция прокуратурата влиза със сила и в МВР, което заплашва да прерасне в открита война на институциите. В период на служебно правителство, когато законодателната власт не работи, виждаме опити прокуратурата открито да се меси в работата на изпълнителната власт. Ние подкрепяме всички усилия да се преследват виновните според закона. Но сме разтревожени от опитите да се сплашват ключови служители на службите за сигурност, както и да се забавят или осуетяват проверки в системата на вътрешните работи. Призоваваме всички институции да проявят разум и да работят единствено за издигане на държавността и правовия ред в България”, заяви Антон Кутев.