САЩ наложиха санкции срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, както и всички, свързани с тях фирми и организации

Първи политически реакции след оповестената от Държавния департамент на САЩ информация за мерки по закона „Магнитски“ спрямо Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, както и всички, свързани с тях фирми и организации.

„Демократична България” и „Изправи се! Мутри вън!” видяха в наложените санкции насърчаване за борбата с корупцията у нас. Няколко партии засега запазват мълчание.

„Приятелски жест от страна на американското правителство, което отговаря на голямото гражданско пробуждане в България”, заяви съпредседателят на „Демократична България”.

„Българското общество показа нетърпимост към системната политическа корупция и нашите американски приятели, новата администрация във Вашингтон, отговаря на тези очаквания. Приветстваме тяхното действие”, каза още Иванов.

„Американското правителство прави жест към нетърпимостта на българското общество към политическата корупция. То е последица от действията на българските граждани, а не е някаква инициатива или интервенция“, заяви той.

САЩ налагат санкции на Пеевски, Божков, Желязков и на 64 фирми в България

Иванов посочи, че сега погледите се насочват към всички, които позволиха явленията „Пеевски“ и „Божков“ да станат факт. „Правителството на САЩ няма задължение и не се предвижда да изнася доказателства. Тук големият проблем е как българските институции толкова години проспаха доказателствата. В този смисъл това е присъда за Иван Гешев и Сотир Цацаров, които бяха неми свидетели на издигането на Пеевски. Това е присъда за шкафчетата и сега държавният департамент се присъединява към нея“, коментира той. И припомни, че дори в случая с Васил Божков, който направи самопризнания за корупция при последното правителство на ГЕРБ, не е разследван по тази тема, а за убийства, изнасилвания, търговия с културни ценности и укриване на данъци.

„Корупционните му твърдения по отношение на висши функционери на ГЕРБ, които са направили възможни укриването на данъците, не бяха разследвани. Поредна международна институция обявява тотален банкрут на българската прокуратура от гледна точка на очакването за разследване на корупция“, коментира още той.

„Произнасянето на оценката за Пеевски и Божков поставя българската прокуратура и българските политически фактори, които отгледаха тези фигури, в изключително тежка международна ситуация. Нито Божков, нито Пеевски са възникнали от само себе си. Пеевски беше отгледан от ДПС и изхранен от ГЕРБ и Борисов“, допълни той.

Иванов отново наблегна, че решението на проблемите с корупцията няма да дойдат отвън, а трябва да са плод на български усилия – на обществото и политиците. „Този мач се играе в София и ние трябва да си свършим работата. За мен е много важно, че показваме много ясно намерение за изчистване на тези политически и институционални играчи, които толкова години толерираха и създаваха среда, в която Пеевски и Божков бяха възможни“, каза още съпредседателят на „Демократична България”.

МВнР: София и Вашингтон остават в готовност за диалог по всички въпроси от споделен интерес

„Като зелена светлина и подкрепа за по-решителна борба с корупцията в България. Така приемам решението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ да наложи санкции на трима българи (Пеевски, Божков и Илко Желязков - зам.-председател на Националното бюро за контрол на СРС). Решението засяга и 64 свързани с тях фирми”, написа председателят на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова в личния си профил във Facebook.


„Това е поредният знак от международната общност, че липсва резултатна борба с корупцията. Излиза така, че хората искат, но институциите – не достатъчно – да изкоренят кражбите и източването на милиарди от бюджета. Хората искат да видят носене на отговорност”, допълва Манолова.

„Усилията на министъра на МВР в последните дни, на министрите на икономиката, финансите, здравеопазването срещу корупцията са само част от това, което може да се направи. Комисията по корупцията показа колко много може да се направи за малко време. Стига да има желание”, категорична е тя.

„Изтича времето, което институциите имат, за да покажат незабавни резултати в изтръгването на корупцията. Ако не го направят, прогнозирам мрачна политическа есен. Мрачна за всички политици, опънали политически чадър над хора и фирми като посочените”, пише Манолова.

Министърът на културата Велислав Минеков видя връзка между това, че Илко Желязков е бивш заместник-директор на Държавна агенция „Технически операции” и действията на прокуратурата от снощи.

„Едно от действията беше, че влязоха при тези, които проверяват незаконните подслушвания. Другото беше, че имат един изключително взривоопасен акт  - влизането в МВР. Въоръжени полицаи срещу въоръжени полицаи”, посочи той.

От БСП заявиха, че коментар за санкциите ще има в четвъртък сутринта от председателя Корнелия Нинова. „Има такъв народ”, ДПС и ГЕРБ запазиха мълчание до момента.

ВСИЧКО ЗА НАЛОЖЕНИТЕ ОТ САЩ САНКЦИИ ПО ЗАКОНА "МАГНИТСКИ" ЧЕТЕТЕ ТУК