В сряда здравното министерство оповести данни за 68 милиона лева загуби

Състоянието на Александровска болница е стабилно, а от 2013 година капиталът на дружеството нараства постоянно. Това обяви днес на брифинг ръководството на лечебното заведение в своя защита. Според сегашния директор професор Борис Богов „не може да се държи отговорен човек, който управлява от шест месеца, за проблеми, трупани с години”.

Припомняме, че проверка на здравното министерство показа нарушения в начина на управление. Болницата е с дългове от над 67 милиона лева, които са се трупали през последните 10 години.

Кацаров: Незаконни трансплантации и злоупотреби в болница „Лозенец“, сменям ръководството (ВИДЕО)

Не лошото управление, а недофинансирането с публични средства са причина за големите загуби в бюджета, смята сегашното ръководство на Александровска болница.

„Една болница, която работи истински и не връща пациенти, извършва реално лечение на тежкоболни, при нея има висок риск приходите да не могат да покриват разходите”, обясни членът на борда на директорите на Александровска болница проф. д-р Димитър Буланов.

Въпреки това, състоянието на болницата е стабилно – отчете  професор Борис Богов. За периода на управлението му дълговете сe стопили с близо 4 милиона лева - твърди той .

„Няма никакви опасения от декапитализация на дружеството. Не мога да разбера защо за решения от десет години назад, трябва да носи отговорност човекът, който е от шест месеца изпълнителен директор”, попита проф. Богов.

Системни нарушения и огромни дългове в УМБАЛ "Александровска" (ВИДЕО)

Проверката на здравното министерство обаче потвърди, както задлъжнялостта на лечебното заведение, така и нарушения в работата на съвета на директорите. Сигналът дойде от един от вече бившите му членовете и началник на Очната клиника в Александровска – доцент Александър Оскар. Лекарят твърди, че е принуждаван да разпише протоколи от заседания на съвета на директорите, които не са се състояли, но пък разпределяли над 30 милиона лева.

„За цитираните около 30 милиона - става въпрос за преразглеждане и преподписване на вече взети решения от съвета на директорите през последните години, в които единственият член е бил доктор Оскар. Аз недоумявам как един човек, който е в ръководството, твърди, че не познава финансовото състояние на болницата”, коментира проф. Богов.

Медици от „Александровска“ призоваха да не се пречи на работата на болницата

Д-р Александър Оскар отказа интервю. За NOVA обаче заяви, че очаква от здравното министерство да смени ръководството и да започне процес по оздравяване на болницата.

„Проверката беше извършена, тъй като се създаде изключително обществено напрежение. Аз се срещнах и с едната страна - с професор Богов, който е изпълнителният директор, и с професор Буланов. Срещнах се и с доцент Оскар. Изслушах аргументите и на двете страни. Запознах се с доклада от проверката”, обясни д-р Стойчо Кацаров.

Дали ще смени ръководството на болницата, окончателно ще се реши утре.

Репортер: Анна-Мария Конова