ЦИК ще организира още едно пробно гласуване у нас

Близо 30 хиляди българи са подали заявления за гласуване в чужбина, а у нас Централната избирателна комисия ще организира още едно пробно гласуване.

Тестовият вот ще бъде тази неделя в три района в столицата. От ЦИК представиха и анализ от пробните гласувания до сега. 

Анализът на ЦИК до момента - един човек гласува средно за 1 минута и 9 секунди. Най-бързи са хората на възраст между 30-39 години – те гласуват машинно за 51 секунди. 

Най-затруднени с машините са хората над 70 годишна възраст, на които им отнема два пъти повече време - 1:40 секунди. А жените гласуват с 18 секунди по-бързо от мъжете.

И още, възможно е за предстоящите избори да се наложи закупуване на още 1500 машини.

Около 9400 ще са секциите с машинно гласуване у нас, а в чужбина близо 300. Изцяло машинния вот и липсата на хартиени бюлетини в секциите няма да доведе до затруднения и опашки смятат от ЦИК и се базират на тестовите гласувания до момента.

"Много съществен фактор се оказва това дали човекът е гласувал машинно на 4-ти април. Хората, които нА 4-ти април са гласували с машина се справят с гласуването за 52 секунди, а тези, които не са гласували за 1:13 секунди", обясни говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

ЦИК ще купи още 1500 машини за гласуване за вота на 11 юли

Очаква се тестовите гласувания да дадат ясна представа в кои секции ще е нужно да бъде поставена повече от една машина. В разгара на летния сезон пред ЦИК стои и въпроса как ще гласуват хората, които са на почивка в изборния ден.

Росица Матева от ЦИК сподели, че от комисията вече са изпратили писмо до регионалния министър в опит да уредят този въпрос.

Предложението на регионалното министерство е кметовете да определят обществени места, на които почиващите да се регистрират по настоящ адрес. От ЦИК обаче предлагат, тези регистрации да се случват в самите хотели. И допълват, че законът за гражданска регистрация не позволява настоящ адрес на място за почивка повече от 4 месеца.

Проведе се ново тестване на машините за изборите (ВИДЕО)

За това предлагат ако собствениците са съгласни, почиващите да се регистрират в хотела, в който са отседнали.

От ЦИК настояват и за среща с регионалния министър, за да се изясни напълно как ще могат да гласуват летуващите. За разлика от 4 април,  този път всички карантинирани ще могат да упражнят правото си на вот. Няма да има и ограничения за подаване на заявления.

Репортер: Михаела Карабельова