Днес е вторият ден от официалното посещение на португалския държавен глава у нас

„България и Португалия са обединени от историята си, от богатото културно наследство и вдъхновението на нашите народи да работят за по-добро бъдеще”. Това заяви президентът Румен Радев днес в Софийския университет, където със съпругата си Десислава Радева присъства на лекция на тема „Европа – перспектива за бъдещето“, изнесена от португалския държавен глава. Днес е вторият ден от официалното посещение на Марсело Ребело де Соуза по покана на българския президент.

Продължава посещението на португалския президент у нас

В Софийския университет президентът на Португалия, който е  изтъкнат преподавател и изследовател с академична кариера в сферата на правните и политическите науки, беше удостоен с почетно звание „Доктор Хонорис Кауза“.

„Впечатляващо е да се види как университетски професор със своите задълбочени познания допринася за развитието на съвременната политика в Европа”, подчерта Румен Радев.

Марсело Ребело де Соуза подчерта от своя страна, че оказаният от  Софийския университет жест означава много за всеки академичен човек. По думите му демокрацията означава свобода и върховенство на закона. Тя е постоянно предизвикателство, изисква ежедневна промяна към по-добро, а действията ни или подобряват, или влошават качеството ѝ.

„Трябва да помислим за бъдещето на Европа, за да отговорим на надеждите на хората. От отговора на всички предизвикателства пред ЕС зависи бъдещото му глобално място“, посочи в лекцията си португалския президент.

Президентът на Португалия е на официално посещение у нас

По-рано през деня Румен Радeв и  Марсело Ребело де Соуза посетиха Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Двамата разгледаха експозицията „Португалия в ръкописите и старите книги на Националната библиотека“, съдържаща три съчинения.

В Националната библиотека българският и португалският президент разгледаха и зала „История на книгата“, в която са изложени Бориловия синодик от XIII в. и Енинския апостол от XI в. Двете изключително ценни книжовни произведения са включени в регистъра на програмата на ЮНЕСКО „Паметта на света” за опазване на световното документално наследство.