Това твърди американско изследване

Мразите горчиви храни като грейпфрут, брюкселско зеле, целина? Ако отговорът е „да”, това може да означава, че има по-малка вероятност да се разболеете от COVID-19, пише в. „Дейли мейл”, позовавайки се на американско изследване.

Първи случай на заразен едновременно с COVID-19 и с Крим-Конго треска

Лекари от Батън Руж, Луизиана, са открили наличието на връзка между вкусовите рецептори и тежестта на протичане на коронавируса. Според специалистите ако хората са свръхчувствителни към горчивата храна, рискът за тях от зараза с COVID-19 намалява.

Изследователите предполагат, че свръхчувствителността към горчивата храна е свързана с голям брой рецептори, които подсилват естествената защита на организма срещу инфекции, в това число и срещу COVID-19.

Традиционно корейско ястие понижава риска от усложнения при COVID-19

Специалистите отбелязват, че ако човек не усеща силна горчивина или изобщо не различава горчив вкус, то той трябва да бъде много по-внимателен. Те напомнят, че съществен рисков фактор за зараза и смърт от заболяването е възрастта.

Рискът от смърт при пациенти над 80 години е 18%, докато при индивиди на възраст между 20 и 30 години той се изчислява в стотни от процента.

Откриха нов мутирал щам на COVID-19 в Япония

Проучването показва още, че хората, които са свръхчувствителни към горчива храна, обикновено са на по-млада средна възраст. Това предполага, че чувствителността на рецепторите намалява с напредването на възрастта.

Отслабената способност да се усеща горчив вкус се оказва пряко свързана с по-напредналата възраст. Така и двата фактора се явяват рискови за зараза с COVID-19, отбелязват изследователите.

Източник: БТА