Семейството му обаче смята, че той е бил принуден да го каже

Арестуваният журналист Роман Протасевич се появи по националната телевизия в Беларус. Интервюто предизвика реакции от редица държави и нови обвинения, че Минск държи опозиционера като заложник.

Междувременно Европейският съюз въведе забрана за авиокомпанията на Беларус да ползва въздушното пространство над 27-те държави - членки, както и на техни самолети да кацат на летища в Евросъюза.

Роман Протасевич признава по телевизията, че е организирал бунтове. Както и че отегля критиките си срещу президента Александър Лукашенко.

САЩ и ЕС готвят санкции срещу членове на кабинета на Беларус

Емоционалното му състояние очевидно не беше стабилно, като журналистът се разплака по време на интервюто. Сътрудниците му припомниха, че Беларус държи над 400 политически затворници и някои от тях се появяват в медиите с подобни признания докато са зад решетките.

"Преосмислих много неща за себе си. Никога повече не искам да се занимавам с политика, с каквито и да било мръсни игри и демонстрации. Искам да се надявам, че мога да поправя всичко и да живея обикновен, спокоен живот, да имам семейство, деца, да спра да бягам", заяви Протасевич.

По-рано вчера, в друг запис, журналистът заяви отново по държавната телевизия, че няма смисъл опозицията да призовава за улични протести. 

Лукашенко: Зложелатели искат да унищожат Беларус

Протасевич беше арестуван преди две седмици, след като президента на Беларус заповяда изтребител да ескортира пътнически самолет, който беше отклонен до летището в Минск. Тези действия бяха осъдени от Европейския съюз, Съединените щати, Великобритания и много други страни.

По-рано днес посланиците на Европейския съюз в Брюксел се договориха за санкции срещу Минск. От полунощ се забранява на самолети на страната да минават на Евросъюза и да кацат на летища в 27-те страни членки. Издадена е и препоръка да не ползва въздушното пространство над Беларус. Това не е заповед, но повечето от около 400 граждански полета, които минават над страната при нормални обстоятелства, вече я заобикалят. Подготвят се и нови икономически санкции, които Евросъюза ще обяви допълнително.