Тази година за да видят нестинарите в село Българи, се стекоха над 2 хиляди души

Всяка година след залез слънце на 3 юни у нас се провежда един специфичен древен обред - нестинарството. От незапомнени времена магичният танц в огъня се прави всяка година в странджанското село Българи на тази дата, когато се честват Светите Константин и Елена по стар стил. Тази година за да видят нестинарите в село Българи, се стекоха над 2 хиляди души.

Поверие гласи, че в нощта на нестинарските игри дъждът спира, за да не загази огъня, а небето е ясно. За местните жители пък ритуалът е задължителен и не е прекъсван никога.

По думите на местните този ритуал е много важен.

Десетки текстове за нестинарството са превеждали на чужди езици, а това привлича и чуждестранни туристи. Те искат да видят магическия танц и да си вземат светена вода. 

НЕСТИНАРСКИ ИГРИ: Българи и чужденци танцуват заедно върху жарава

Нестинарската традиция има корени в 5 села от Странджа. А според учените води началото си от култа на траките към Слънцето. Както много ритуали и този е езически, защото е възникнал много преди християнството.

За 10-та поредна година 40-годишния Горан стъпва в огъня, а за 5-та поредна го подготвя. Самата подготовка е част от психологическата подготовка на нестинаря, който разстила огъня във форма на звезда.

"Много е трудно да се опише с думи", споделя той. 

В огъня задължително влиза и жена, която танцува мълчаливо.

Ритуалът е включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Повече за изконното българско наследство пред нашите кореспонденти, разказват нестинарите.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.