По думите му това е сериозен сигнал за корупцията

Премиерът Стефан Янев с остра позиция относно санкциите по закона "Магнитски". Министър-председателят ги определи като унизителни за страната ни. По думите му те показват, че службите за сигурност не са си свършили работата.

САЩ налагат санкции на Пеевски, Божков, Желязков и на 64 фирми в България

Коментарът дойде на първия Съвет за национална сигурност на служебното правителство. На него беше взето решение да се създаде работна група, която ще изготви списък с всички физически и юридически лица, свързани с вече санкционираните по закона "Магнитски".

„Това е сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната. Проблемите и последствията в това отношение излизат извън националните ни граници”, заяви Янев.

„Изключително тревожно и унизително е да получаваме информация отвън за наличието на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели нищо ефективно до момента”, каза още той.

Бурни реакции след наложените санкции от САЩ (ОБЗОР)

По думите му тези органи са били не просто неефективни и безполезни, но в обществото имало съмнение, че са катализирали развитието на корупционната среда.

„Нещо повече! Структури от системата за защита на националната сигурност, които по закон е трябвало да работят в съответствие с принципите на политическия неутралитет, са действали пристрастно, в политически смисъл, със съответните последствия в това отношение”, допълни служебният премиер.

 

 

Янев смята, че корупционната среда в България не само разрушава международния авторитет на страната, но и подкопава политическата система и устоите на демокрацията. Той говори и за системни проблеми и дефицити в сектор „Сигурност”.

„Основна задача на служебния кабинет е да даде пример, че процесите в България могат да се случват по правилен начин, така че да се върне надеждата на хората за по-добър живот”, заяви той. 

Политически реакции след наложените санкции от САЩ по закона „Магнитски“

Служебният премиер обобщи, че страната се намира в специфична политическа обстановка. „Наред с пандемичната криза сме изправени и пред предизвикателствата да овладеем негативните последствия за икономиката”, уточни Янев. 

Министър-председателят препоръча на банките да не осъществяват транзакции към лица и фирми, които попадат в списъка на санкционираните.

ВСИЧКО ЗА НАЛОЖЕНИТЕ ОТ САЩ САНКЦИИ ПО ЗАКОНА "МАГНИТСКИ" ЧЕТЕТЕ ТУК