Според Янев корупцията е пуснала дълбоки корени

Властта обяви нови стъпки, след санкциите по списъка „Магнитски”.  На извънреден съвет по сигурността стана ясно, че правителството ще изготви разширен списък на физически и юридически лица, свързани със санкционираните от Съединените щати шестима души.

Сред тях са обявените за олигарси Делян Пеевски и Васил Божков. Премиерът Стефан Янев обяви, че за да се стигне до прилагането на закона „Магнитски”, службите у нас не са свършили работата си.

Янев за санкциите от САЩ: Изключително тревожно и унизително

Заседанието на съвета, дойде след наложените санкции от Съединените американски щати и тази тема се превърна в основна поне в откритата част на заседанието за медиите. Служебното правителство взе решение да създаде работна група, която ще изготви списък с всички физически и  юридически лица, свързани със санкционираните по закона „Магнитски”. В нея ще участват МВР, Министерството на финансите, Държавна агенция национална сигурност и НАП. Като последните две ще имат задължението да обновяват списъка.

Служебният премиер Стефан Янев не спести критиките си , свързани с наложените санкции по закона „Магнитски”.

„Това е сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата системата на страната и че проблемите в това отношение вече излизат извън националните ни граници. Изключително тревожно и унизително е да получаваме информация отвън за наличието на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели нищо ефективно до момента”, каза Янев.

Той разкритикува остро и службите за сигурност. 

„Структури от системата за защита на националната сигурност, които е трябвало да работят в съответствие с принципа на политическия неутралитет, са действали пристрастно в политически смисъл”.

 

 

Правителството вече предприе действия. На заседанието беше решено да се създаде работна група, която ще изкара списък с всички лица, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите. А за да бъдат предпазени държавните дружества премиерът смята, че трябва да бъдат предотвратени банковите трансакции към тези лица. Междувременно в официална позиция до NOVA от Българската банкова асоциация заявяват,че банките са предприели всички необходими действия спрямо санкционираните лица.

Радев: България трябва да има правителство след предсрочния вот

„Вероятно ще има спад на сделките с тези фирми и българската банкова система е поставена в деликатно положение, защото тогава, когато има сделки с такива фирми глобата би била 3 пъти размера на сделката”, обясни икономистът Красен Станчев.

„Аз мисля, че тук в момента наблюдаваме един финансов COVID. Който се докосне до тези фирми и хора, които са в този списък, те веднага ще бъдат плод и на наблюдение и на рестрикции и съответно на бъдещи санкции”, смята бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Междувременно Васил Божков обяви в социалните мрежи, че партията му се жалва на Върховния административен съд, заради вкарването й в черния списък. Божков обвинява служебния кабинет, че изпълнява поръчения на чужди държави.

„Този списък с фирми не е черен, той е бял. Това са фирми към търговския регистър. Въпросът е доколко имат свързаност със санкционираните. Искаме да предпазим държавните фирми, за да не поставим държавата в тежко изпитание”, добави министър-председателят Стефан Янев.

Съветът по сигурността трябва да анализира много внимателно сигналите за корупция, които идват отвън. Това заяви президентът Румен Радев в Пловдив. Според него новият парламент трябва да положи всички усилия, за да състави правителство.

Държавният глава определи като прецедент в Европейския съюз наложените финансови санкции от САЩ и поиска служебния кабинет да защити държавните институции и българските граждани във финансово отношение.

„Виждате, че 10-години ние уж вървяхме към европейско развитие на България, а се озоваваме в един момент редом с Уганда, Судан и Саудитска Арабия. Няма ясна нормативна база за страна съюзник, страна-член на ЕС и НАТО, попадаща под такива тежки санкции как да се действа”, заяви Радев.

 

 

„Аз мисля, че ще бъде противоконституционно, ако държавата не може да защити своята финансова сигурност и финансовата сигурност на българските граждани. Длъжни сме да защитим финансовия интерес на страната, защото държавни, бюджетни организации, държавни дружества попаднат под тези санкции? Какво правим тогава?”, попита Радев. 

Той заяви, че очаква от служебния кабинет ясни и конкретни мерки, които да гарантират честни, прозрачни и свободни избори.

„Централната избирателна комисия и служебното правителство ще положат всички усилия така че да се гарантира машинният вот на предстоящите избори. Възвръщането на доверието в изборния процес е основна задача, както на ЦИК, така и на служебното правителство”, каза още президентът.

Румен Радев се обърна и към партиите, които ще участват във вота да се обединят около ценности и приоритети. Той призова за открита и разумна кампания.