Сигнал до ДАНС е подаден още през май 2020 г., сочат документи, с които NOVA разполага

Разследващите органи и Министерството на здравеопазването са знаели, че у нас се извършват незаконни трансплантации. NOVA разполага с документи, от които става ясно, че още през май, миналата година от Изпълнителната агенция „Медицински надзор” е подаден сигнал до ДАНС за трансплантациите на чужденци у нас.

Кацаров: Незаконни трансплантации и злоупотреби в болница „Лозенец“, сменям ръководството (ВИДЕО)

Документите сочат, че още през май 2020 година агенция „Медицински одит” подава сигнал до ДАНС. Причината – писмо от МВР,  относно издаден лилав бюлетин от Интерпол, съдържащ данни за трафик на органи чрез фалшифицирани документи и неверни роднински връзки.

От документите става ясно, че Медицинският надзор започва проверка и констатира, че за 2019 в страната ни са извършени 4 бъбречни трансплантации на чуждестранни граждани. Става ясно, че от Надзора искат справка от посолствата на държавите, от които са донорите и реципиентите, подават и сигнал до ДАНС. Бившият директор на „Медицинския надзор” Росен Иванов обясни, че не е знаел за коя болница конкретно са сигналите.

Болница „Лозенец": Внушенията за „източване на здравната каса" са несъстоятелни

 „Ние не знаехме, че става дума за нередни трансплантации. Ние виждаме, че става дума за трансплантации на чужденци с донори чужденци, които са показали документи за родствена връзка. Споментъ ми е, че август или септември сме уведомили Здравното министерство и ДАНС”, заяви той.

Бивш служител на болницата „Лозенец” твърди, че нерегламентираните трансплантации там започват от 2019 година.

Адвокат: Всички замесени в незаконните трансплантации са действали като ОПГ

Оказва, се че това не е единственият сигнал до разследващите органи през последната година. Преди няколко месеца Медицинският надзор сигнализира и ГДБОП. От документите става ясно, че в болница „Лозенец” се подготвят две бъбречни трансплантации на израелски граждани. От Израел обаче изпращат официално писмо, че донорите и реципиентите нямат роднинска връзка.

Че е имало сигнали до разследващите органи, потвърди и бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов. В ефира на NOVA той обясни, че Министерството и Надзорът са спазили закона и са предприели действия.

Проф. Костадин Ангелов: Проверката в "Александровска" болница бе наказателна акция (ВИДЕО)

„Първите информации, които са се появили в „Медицински надзор”, са докладвани в Здравното министерство и веднага е разпоредено да бъдат изпратени в ГДБОП и ДАНС. Вероятно резултатите сега са факт и настоящият здравен министър ги изнася”, обясни той.

Екип на NOVA потърси ДАНС и ГДБОП. От там отказаха да кажат кога и как са реагирали на сигналите, подадени от здравните власти. От „Медицински надзор” се въздържаха от коментар, докато текат следствените действия. 

В ОЧАКВАНЕ НА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ: Tри различни истории с опасност за един и същ финал