Темата коментират Левон Хампарцумян и Тихомир Безлов

Автоматични санкции очакват тези, които работят с хора, включени в списъка, изготвен от САЩ. Това обясни банкерът Левон Хампарцумян в ефира на „Здравей, България”.

„Ако например банка има бизнес отношения с такъв човек, и тя продължи да оперира в долари с него, може да получи глоби и санкции”, добави той, като уточни, че банките ще гледат да се отърват от тези отношения.

САЩ налагат санкции на Пеевски, Божков, Желязков и на 64 фирми в България

„Влиянието на тези пари в икономиката, в политиката и всичко друго всъщност доста рязко се пресича. Това е и целта на санкциите, наложени от САЩ”, добави още той.

По думите на Хампарцумян обикновено олигархичните отношения водят до блокажи на икономиката, които намаляват генерирането на ново богатство.

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията обясни, че според него ще има репутационен риск за работещите с фирмите, които попадат в списъка.

Хампарцумян допълни, че санкциите са направени така, че да затруднят компаниите до максимална степен и да ги извадят от бизнеса в развития свят.

Янев за санкциите от САЩ: Изключително тревожно и унизително

Безлов уточни още, че санкциите, наложени от САЩ, са инструмент, който не служи като доказателство.

„Страните, които са засегнати, правят собствени закони. Какво точно ще се направи в България е трудно да се прецени. Това, което правителството се опитва, е държавните дружества да не попаднат под санкциите на закона, а да ги изолира, ако имат такива отношения”, добави той.

„Държавата е добронамерена. Опитва се да предпази собствените си дружества, а и да даде един сигнал на всички останали да внимават”, смята Хампарцумян.

Още от коментара по темата гледайте във видеото.