Коментират говорителят на ЦИК и представител на фирмата-доставчик

Месец преди изборите възникна напрежение между фирма „Сиела Норма” и ЦИК. 

Преди дни стана ясно, че „Сиела Норма” не може да изпълни поръчката за 1 500 допълнителни машини за парламентарните избори през юли в бюджета, определен от комисията– 6,5 млн. лв. Причината - допълнителни разходи, както и транспорт на машини до секциите в чужбина.  

От „Сиела Норма” отказват да доставят още машини за вота

„Тази процедура вече е приключила. Снощи излезе решение на ЦИК. Очевидно трябва да се съсредоточим върху това как ще се проведат изборите с наличните устройства. Няма време за разкриване на нова процедура. При 9600 устройства ще има затруднения в организацията на изборите. Не мисля обаче, че трябва да се драматизира. Все пак в чужбина досега не е използвана машина за гласуване и въпреки това е имало избори. Вот ще има и се надявам той да бъде организиран добре”, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов. По думите му отговорността на комисията е да даде на всеки човек правото да гласува нормално. Томов допълни, че според него е късно за опцията наемане на машини. 

Близо 30 хиляди българи са подали заявления за гласуване в чужбина (ВИДЕО)

„Моето усещане е, че вървим към робовладелско общество. Третирани сме като роби, които трябва да работят. И сме призовавали ЦИК бързо да обяви параметрите, за да може не само ние, но и нашите конкуренти да участват. Никой не би се вързал за подобна цена. Няма как с 6 милиона и половина да покрием дори половината себестойност на устройствата. От ЦИК отказват да кажат как са пресметнали цената”, заяви Веселин Тодоров, представител на фирмата доставчик.

Целия разговор гледайте във видеото.