В доклад на ОЛАФ се препоръчвало да се разследват трима министри и кмет

Близо 4,5 милиона евро са изчезнали при ремонта на Ларгото в София. Това каза на брифинг служебният министър на културата Велислав Минеков.

Той изнесе разкрития около няколко проекта в Министерството на културата. Единият от тях е Ларгото. Освен че е изчезнала крупна сума пари по време на изграждането, Минеков цитира и доклад на ОЛАФ, който препоръчва да се разследват трима министри и кмет. Минеков обаче не каза имената.

От Столична община изпратиха позиция до медиите по повод изнесените данни днес от министър Велислав Минеков, в която се посочва, че: "Проектът за реставрация и адаптация на Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" е изпълняван от Министерство на културата като бенефициент на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Регионално развитие“. Столична община не е изпълнявала никаква част от проекта за реставрация на Ларгото, извършен с европейско финансиране". 

Съмнения има и около проекта „Квадрат 500”. Той също ще бъде предаден на прокуратурата.

Папалезов с обвинение за трафик на ценности, ръководен от Божков

Минеков коментира на брифинга и разследването срещу директора на сектор „Културно-исторически ценности” в Главна дирекция национална полиция Ангел Папалезов. Според него дотук се е стигнало, защото двамата са си сътрудничели и са активизирали работата върху създаването на специализиран състав по културното наследство.  

„Г-н Папалезов е бил проследяван. Бил е заснет, че носи документи. Той трябваше да бъде наплашен, за да не работим заедно и да не стигнем до разкритията, които е правил през годините, включително и по колекцията на Васил Божков”, заяви Минеков.

По думите му Народното събрание е одобрило колекцията на Васил Божков. „Тази колекция беше легализирана и показана в Националния исторически музей. Тя е показвана 3 пъти в различни точки на Европа и извън Европа”, каза още Минеков. „Открихме и 28 произведения на бившия министър Рашидов. Нормално ли е, когато министърът съучаства в признанието на тази колекция, в същото време тези работи да отидат в колекцията на Васил Божков?”, попита министърът.

За NOVA бившият министър Вежди Рашидов каза, че е скулптор и така изкарва прехраната си. И  допълни: „Ако има доказателства, да говоря. Но недоказани твърдения и внушения не коментирам” . В социалните мрежи Боил Банов нарече разпространената информация „фалшива новина”. А докладът на ОЛАФ ще анализира, след като го прочете. 

Министър Минеков отрече да е обвинявал журналисти или да е упражнявал институционален натиск върху БНТ. Днес от обществената телевизия обяви, че ще сезира международните институции в защита на медийната свобода. Преди няколко дни министър Минеков попита защо телевизията е спряла програмата си, за да излъчи брифинг на определена партия.

Репортер: Анна-Мария Конова