От СЕМ също излязоха с позиция по темата

Министърът на културата и генералният директор на БНТ в тежък сблъсък. Велислав Минеков намекна, че Емил Кошлуков е свързан със санкционирания по закона „Магнитски“ Делян Пеевски по времето, когато Кошлуков е в управата на ТВ7. Двамата влязоха в тежък сблъсък и за свободата на словото, а в официална позиция от БНТ обявиха, че ще сезират европейски институции и дипломатическия корпус.

Минеков: Близо 4,5 милиона евро са изчезнали при ремонта на Ларгото

Според министъра на културата така нареченият „черен списък“ по закона „Магнитски“ трябва да бъде допълнен с още една фирма – „Ню фрейм медия България“, която е свързана с Емил Кошлуков. 

През 2013 година продуцентската компания спонсорира част от съдържанието на ТВ7, в която в същото време Емил Кошлуков е част от управата. Самата ТВ7 пък се свързвала с влиянието на Цветан Василев и Делян Пеевски, добави Минеков.

„Надявам се да поясни как е попаднал там, надявам се да ни разкаже за неговото присъствие в ТВ7“.

Отговори за евентуалната връзка между Кошлуков и санкционираните по закона „Магнитски“ Минеков очаквал от ДАНС и прокуратурата.

„Трябва господин Кошлуков да бъде подложен на същите рестрикции, като всички останали, свързани с тези фирми“.

„Тези днешни клеветнически изявления ще получат категоричен отговор, включително по съдебен път лично от мен. Това са категорични лъжи и този път ще потърся правата си с всичките правомощия на закона“, заяви Емил Кошлуков.

Сблъсъкът между Минеков и Кошлуков имаше и по друга линия. Минеков критикува прекъсването в програма на БНТ от 22 май, за да бъде излъчена пресконференция на ГЕРБ за скандала с подслушванията.

„Не обвинявам журналисти, поискал съм обяснение от господин генералния директор за този тежък инцидент, включително съм го запознал с действащите закони и че това е наистина нарушение на националната сигурност”, обясни Минеков.

Кошлуков определи аргументите му като несериозни и видя груба намеса в редакционната политика на телевизията.

„Да ти поиска министър писмо да му обясниш, защо е твоята редакционна дейност такава и какво си преценил да пуснеш или не, е категорично недопустимо. Проблемът е, че такива действия ще имат смразяващ ефект“, каза Кошлуков.

От СЕМ също излязоха с позиция по темата. Според медийния регулатор, намесата в редакционното съдържание от страна на държавата в лицето на нейните органи, е забранена, доколкото би представлявала цензура.