Техническото състояние на машината е било добро, увери Стефан Янев

Тежък инцидент с изтребител на българските военно-въздушни сили. МиГ-29 с един пилот на борда изчезна от радарите при учение край Шабла тази нощ. Открити са отломки от самолета, но засега няма следа от пилота майор Валентин Терзиев. Спасително-издирвателната операция продължава.

Към мястото на учението по спешност заминаха премиерът Стефан Янев и военният министър Георги Панайотов. Специална комисия ще изяснява причините за катастрофата.

Боен самолет на ВВС падна в Черно море

43 минути след полунощ. Самолетът МиГ-29, пилотиран от майор Валентин Терзиев, губи радиовръзка и изчезва от радарите. Веднага започва спасителна акция.

„Майор Терзиев е пилот първи клас, отличен пилот, подготвен. Досега не е имал никакви забележки и неизпълнение на задачи и летателни качества”, обясни служебният премиер Стефан Янев.

По време на учението майор Терзиев е изпълнявал задача в нощни условия по светеща цел. Тя е била пусната от друг самолет, което е стандартна процедура. След това обаче нещо се е объркало.

„Летящата цел се е отворила, за съжаление, нещо в самата мишена се е объркало и тя е тръгнала с по-висока вертикална скорост да пада, което е наложило допълнителна маневра от страна на майор Терзиев. При извършване на маневрата, той е поразил целта, което е заснето от другия самолет. След това е докладвал, че я поразил, малко след това връзката е прекратена”, добави Янев.

Какви са хипотезите за падането на бойния самолет

 

 

Около 10 часа сутринта беше намерена спасителната жилетка на пилота. Намерени са отломки и материали, които вече са обект на разследване.

„Черната кутия все още не е намерена и по този повод операцията ще продължи утре и в следващите дни. Едно от местата, което се предполага, че могат да бъдат останките на самолета, е на доста голяма дълбочина от порядъка на 70 метра”, каза още служебният министър-председател.

„За съжаление, предвид времето, което е минало от часа на инцидента, и всички налични данни по отношение на температурата на водата, течение, независимо колко е здрав човек и организмът му, надеждите за намирането на нашия пилот не са големи”, обясни Стефан Янев.

 

Техническото състояние на самолета е било добро, заяви министър-председателят, а причината за инцидента все още не е ясна.

„Проверката на техниката е постоянен процес, тя не се прави периодично. Един много всеобхватен процес, контролира се на много нива, тъй като техниката е много сложна, процедурите са много”, посочи ген.-майор Димитър Петров - командир на ВСС.

ИЗЧЕЗНАЛИЯТ ЛЕТЕЦ: Валентин Терзиев е сред най-опитните във ВВС

„По ред причини нашите пилоти с години летят на санитарен минимум поради недофинансиране. Това не е тайна, коментирали сме го много пъти. Надявам се това да не е причината”, добави Янев.

Военната прокуратура също започна разследване на причините за авиокатастрофата, образувано е досъдебно производство.

„Работи се по всички възможни версии. Към настоящия момент се разпитват свидетели, необходимата документация се преглежда”, уточни полковник Христо Тинев от Военната прокуратура в Сливен.

 

 

Плановата летателна дейност на Българската армия е спряна до приключване на разследването. Военното учение „Шабла 21” също е прекратено.  То е включвало експериментални и съвместни бойни стрелби на формирования на Военновъздушните и Военноморските сили на България.

За откриването на изчезналия летец е впрегнат ресурс на военните. В издирването участват два кораба, два вертолета и водолазен катер.

ВСИЧКО ЗА АВИОКАТАСТРОФАТА ЧЕТЕТЕ ТУК