Той беше избран да пилотира водещия изтребител в Деня на армията

Майор Валентин Терзиев е част от елита на българската военна авиация. Служи в единствената останала изтребителна авиобаза у нас - „Граф Игнатиево”. Там той е началник-щаб на ескадрила. Неговата мисия е да брани небето над България.

„Ние сме на бойния си пост 24 часа в денонощието, дори хората да не го виждат. Показваме, че българските ВВС не са загубили своите способности и се надявам да ги съхраним в бъдеще”, казва след тренировъчно учение майор Валентин Терзиев.

Откриха вещи и отломки от падналия самолет (ВИДЕО)

47-годишният майор Терзиев пилотира МиГ-29 от години и е един от най-опитните летци на база „Граф Игнатиево”. В най-важния ден за Българската армия – 6 май, той е избран да пилотира водещия изтребител МиГ-29 във формацията, която прелетя над столицата. С една цел:

„Надявам се този полет да бъде искрицата, която ще запали в душите на по-младото поколение, пламък който да ги води. Демонстрираме способности за разчистване на въздушното пространство. Това е основната ни задача. Това е част от задачите, които изпълняваме всекидневно с нашата летателна дейност”, обясни тогава майорът.

Боен самолет на ВВС падна в Черно море

Опитен летец и чудесен човек - така го описа и президентът Румен Радев, който също е пилот на МиГ-29, негов колега и командир в авиобазата.

„Най-важното в момента е съдбата на пилота. Познавам го като прекрасен човек и много добър професионалист. Очаквам в най-скоро време да имаме резултат от операцията по търсене и спасяване”, посочи държавният глава.

До тази нощ майор Терзиев не е имал летателни инциденти. 

Окръжната военна прокуратура в Пловдив е направила проверка в авиобаза „Граф Игнатиево”, разпитани са свидетели, ще се преглежда и документация.

ВСИЧКО ЗА АВИОКАТАСТРОФАТА ЧЕТЕТЕ ТУК