Министърът на икономиката обяви, че са открити злоупотреби за милиони при проверка на водоеми в страната

Скандалът между новата и старата власт за язовирите се разраства. Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че са открити злоупотреби за милиони при проверка на водоеми в страната и направените им ремонти.

Установени са идентични разходи, които по думите на Петков са между 2 и 5 пъти над пазарните цени. Новината предизвика и извънредна пресконференция на предишните управляващи. Според бившия министър на икономиката Лъчезар Борисов с темата се спекулира, а язовирите са празни, защото ремонтите тепърва приключвали.

Вместо вода в още два ремонтирани язовира министърът открил поникнала трева. Това се случва в сливенските водоеми „Злати войвода 3" и „Злати войвода 4".

Язовирите са ремонтирани през миналата година. На 31 декември държавната фирма „Монтажи” ги предава на Държавната консолидационна компания. От там обаче не са дадени към предприятието за стопанисване на водоемите и не са пуснати в експлоатация.

„По закон те в момента не могат да бъдат завирявани. Това е безстопанственост”, коментира още Петков.

Лъчезар Борисов: Обществото отново беше подведено за язовирите

Бившият икономически министър Лъчезар Борисов обясни забавянето на повторното пускане на язовирите с неяснотите около стопанисването им.

 „Реално собствеността и до момента не е прехвърлена на тези язовири, защото те са собственост на общините. Работата на Консолидационната компания и „Монтажи” респективно е да ремонтира тези язовири”, поясни Борисов.

Разминаване между настоящи и бивши управляващи се появява и при цената на ремонта.

„Много странно, че тези два язовира са в Сливен, а този е в Ловеч, но транспортните разходи и за трите са едни и същи – 1,16 лв. на тон/километър за превозване на земна маса и скална маса”, каза сегашният министър на икономиката.

„Такава цена в проектите няма. В тази цена е включен както транспортът, така и стойността на трошения камък”, обясни Лъчезар Борисов.

Кирил Петков поиска спешни отговори от Държавната консолидационна компания и обяви,че ще сезира прокуратурата.

„Когато карате по магистралата и ви трепери отпред предницата, защото не е направен добре асфалтът, всички го виждаме. Но при този тип малки язовирчета в средата на нищото, прозрачността е 10 пъти по-важна, защото нормален човек не би отишъл да види какво се случва”, каза още икономическият министър.

Стана ясно и че започва проверка на всички договори за ремонти на язовири.

Петков: Установихме злоупотреби за милиони при проверката на язовирите

Междувременно Върховната касационна прокуратура се самосезира заради информацията на служебния министър на икономиката.

Още през почивните дни, правителство изнесе данни за дейността на Държавната консолидационна компания и по-специално по казуса с язовира „Пазар дере", който е ремонтиран за над 2 милиона лева, а в момента е почти празен .

След това към него се добавиха - „Злати войвода 3” и „Злати войвода 4".

„Злати войвода 4” е изпуснат от няколко месеца, разказват жителите на селото. Също така, те споделиха, че от началото на демокрацията водното съоръжение не се е използвало за поливане, каквото е било предназначението му преди години, когато е бил направен.

„Не би ли било логично ремонтът да започне от първия язовир?”, пита кметът на селото Стоян Тенев.

Язовирите №3 и 4 са на площ около 10 декара. Кметът сподели, че водоем номер 3 бил източен миналата година заради ремонти.

„Зимата се напълни и преди 3-4 месеца отново го източиха”, обясни Тенев.

Какво се е случвало с язовирите, хората в селото не знаят. Те разказват, че преди десетина години по време на порой един от каскадните язовири къса дига.

Преди ремонтите на язовирите хората в селото споделят, че били отдавани за развъждане на риба. 

„Навремето имаше помпена станция до река Тунджа. От там се качваше на едно възвишение и от там по канали се пълнеха тези язовири”, разказа кметът на селото.

Репортери: Добромир Николов, Георги Манев

Очаквайте коментар по темата на икономическият министър Кирил Петков утре сутрин в предаването „Здравей, България”.