Министърът на културата не можел "да им смогне"

Множество сигнали за корупция, свързани с недвижимите паметници на културата, в Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ получава всекидневно министърът на културата проф. Велислав Минеков. Това каза той пред журналисти след връчването на националните награди "Христо Г. Данов" в Дановата къща в Пловдив.

Проф. Минеков: Листът с нарушения в Министерството на културата е огромен

"Сигнали и жалби по недвижимо културно наследство получавам на бюрото си по 30-40 на ден, в количество, което не мога да насмогна. Проблеми с реставрации предимно, с имоти, които са затънали в очакване за решение, за становище. Като започнах, видях проблем, чието очакване за решение е продължило 3 години, след това видях чакащи становища 6 години, ден по-късно видях чакащ проблем 8 години. Това е систематично унищожение през годините, защото вместо да се увеличи съставът на института, той бе сведен до 45 души. Средствата предвидени за дигитализация - 6 милиона лева, бяха върнати, за да не могат да работят и да се унищожат паметници на културата и в София, и в Пловдив, и във всички архитектурни резервати", каза Минеков.

Задочен спор между министър Минеков и директора на БНТ

По думите му проблемът е, че Институтът за културно наследство е унищожен през годините - напълно съзнателно с цел корупция. Но не са корумпирани служителите в НИНКН, а този, който даваше последния подпис, категоричен бе министърът. Институтът /НИНКН/ през годините е непрекъснато преместван, което допълнително затруднява дейността му. Има започната някаква дигитализация, която за съжаление е по най-примитивен начин, ако има шанс по плана за въстановяване, една част от средствата ще отидат за дигитализация, защото нещата са смущаващи, каза Минеков.

Той съобщи, че вече е предприел съдебни действия по всички посочени днес сигнали, а в четвъртък ще добави още и поясни, че не разчита на българската прокуратура, а на Европейската, и след като тя се задейства, нека да видим каква ще е реакцията на нашата прокуратура, заключи Велислав Минеков.

Източник: БТА