Близо 100 хиляди българи не могат да вземат такъв документ

Проблеми с издаването на европейските COVID сертификати. Въпреки че са преболедували, близо 100 хиляди българи не могат да получат такъв, защото разполагат само с антигенен тест.  Все повече стават и имунизираните, на които сертификатът се отказва въпреки две поставени дози от ваксината. Причината - една от тях не е отразена в информационната система.

След 10 дни болнично лечение, Лъчезар е изписан с епикриза, която потвърждава диагнозата. Двойно по-дълго в болница лежи и съпругът на Красимира Александрова, който е международен шофьор от Пловдив.

Подписаха Регламента за цифровия сертификат на ЕС

„Беше приет на 13 март в болница, в COVID отделение с двустранна пневмония. С бърз антегенен тест диагностицираха, че е COVID-19.  След което беше 5 дни на кислородно дишане”, разказва Красимира Александрова.

Миналата седмица, докато съпругът й отново е на път, Красимира прави опит да му извади сертификат, за да не се налага да си прави тест всеки път, когато тръгва за работа. Оказва се, невъзможно. „Това, че е бил в COVID отделение и диагнозата COVID-19, която е поставена на епикризата, не е достатъчно. Трябвало да бъде положителен теста – PCR”, посочва тя.

Ваксинираните граждани на ЕС ще могат да се движат свободно в рамките на блока 

Това е видно и от заповед на Министерство на здравеопазването от 4 юни. Според омбудсмана Диана Ковачева, ситуацията може да бъде определена като дискриминация. А тъй като потърпевшите българи са над 100 хиляди, вече е сезирала председателя на Европейската комисия и европейския омбудсман.

В студиото на „Здравей, България” проблемът коментира и д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация. 

„Решението на проблема е едно – електронизация на всички процеси. Грешки се получават и в най-добрите държави, когато има човешки фактор. За съжаление, в България ние зависим само от този човешки фактор”, каза той. 

Омбудсманът подава сигнал за проблеми с COVID сертификатите на над 100 000 българи

„Електронизацията у нас остава винаги на заден план. Дори COVID-19 не ни помогна да си научим уроците и да стане ясно, че когато има писане на ръка, рано или късно се допускат грешки”, посочи още той.

„Сезирахме за проблема здравния министър. Той ни увери, че ще предприеме някакви действия. Съветвам хората след всяко доза да се уверяват, че нещата се отбелязват правилно. А тези, при които има проблем, нека сезират здравните власти, за да се задействат и да се убедят, че това не е прищявка на някого”, допълни Станимир Хасърджиев.

Той призова и да има безплатни изследвания за антитела за хората, които са изкарали коронавируса, но нямат издаден европейски сертификат.

Повече гледайте във видеото