При инцидента загина пилотът майор Валентин Терзиев

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов съобщи, че е назначил проверки и извършва кадрови промени във ведомството заради инцидента край Шабла, при който загина майор Валентин Терзиев, предаде "Фокус".

Загинал е пилотът на падналия боен самолет

"Много съм говорил по този въпрос. Назначил съм проверки, извършвам кадрови промени. Не мога да ревизирам, но проверям дали работата е била законосъобразна. Проверявам състоянието и на въоръжените сили", съобщи Панайотов.

Той и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поднесоха съболезнования за загубата на майор Терзиев на личния и командния състав на авиобаза "Граф Игнатиево". „Загубихме истински ас и пилот, но и много добър човек. Вярвам, че на хора като него, на хора като Вас, се крепят устоите на България. Благодарение на Вас и на него небето над България е чисто", заяви министър Панайотов по време на срещата с пилотите.

Лошото време спря търсенето на черната кутия на падналия МиГ-29

Той изрази увереност, че въпреки "всички непремерени изказвания от различни страни" след трагедията, пилотите ще намерят сили да продължат да служат на България.

Министърът опроверга спекулациите, че самолетите МиГ-29 ще бъдат приземени в следствие на инцидента и пилотите няма да могат да изпълняват своите задължения. "Самолетите са в своя жизнен цикъл, има договор за поддръжка и тяхната експлоатация ще продължи", категоричен бе Панайотов. По думите му ще се търси вариант за подписване на договор за удължаване на ресурса на бойните самолети и след изтичане на сега действащото споразумение за поддръжка.

Съпругата на загиналия пилот: Ще се видим отново, обичам те!

По време на срещата пилотите поставиха редица въпроси във връзка с удължаване на ресурса на самолетите и възможностите за увеличение на броя на часовете за подготовка на всеки един от летците. Адмирал Емил Ефтимов запозна присъстващите с издирвателната операция на черната кутия на падналия в морето МиГ-29. По думите му в момента операцията е спряна заради лошите метеорологични условия, но Военноморските сили ще я подновят веднага след като времето позволи това.