Атанас Атанасов обяви, че е станал жертва на „дългата ръка на Кремъл"

Нови рокади в службите. Кабинетът освободи шефа на Разузнаването Атанас Атанасов. Той от своя страна обяви, че е станал жертва на „дългата ръка на Кремъл".

Напрежението в службите се появи още в началото на служебния мандат, когато стана ясно,че трима ръководители на спецзвена са в отпуск. Така, три седмици след смяната на шефа на ДАНС и председателят на разузнаването беше освободен.

„Под ръководството на г-н Атанас Атанасов Държавна агенция „Разузнаване” е осъществявала своята дейност при неспазване на презумпцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност”, заяви Антон Кутев – говорител на правителството.

Освободиха председателя на Разузнаването

Конкретната причина за рокадата не е отпуската, която беше прекратена от Атанасов, а различната информация, която е предоставяло Разузнаването.

„Съгласно Закона за Държавна агенция „Разузнаване” тя следва да предоставя еднаква по обем и съдържание информация на президента, на председателя на Народното събрание и на министър-председателя. Налице е нарушаване на този принцип по отношение на разузнавателна информация, предоставяна на президента”, каза още Кутев.

Досегашният председател Атанас Атанасов не се съгласи с мотивите на служебното правителство. „Законът е бил спазван през цялото време, поради което всички тези обвинения, които прочетох като мотиви за моето освобождаване, категорично не отговарят на истината”, коментира той.

И допълни: „Основната причина за отстраняването ми е дългата ръка на Кремъл, а също така донякъде и координирани действия с един известен бизнесмен с много обвинения, които може да са едно цяло с Кремъл. Възможно е да е задействан план „Здравствуйте братушки”, но не по курортите и нашите прекрасни места, а и на други позиции”.

Освободеният шеф на Разузнаването: Кремъл стои зад уволнението ми (ВИДЕО)

Без да навлиза в детайли Атанасов обясни, че си е пуснал отпуска заради семейни причини. Допълни и че винаги е работил за интересите на България.

„Не мога да се защитя с конкретни аргументи какво точно съм работил за България 27 години, тъй като въпросната информация поне още 30 години, а може би и повече, ще бъде с най-високия гриф на секретност”, посочи той.

Новият директор на разузнаването Антоан Гечев е бил заместник-директор на „Военна информация” между 2018 г. и 2020 г. Той е магистър по „Военно дело” от Военната академия. Бил е и военно аташе в Италия.