Георги Георгиев провери очила от оптика, сергия, магазин и от интернет

Детски слънчеви очила без реална защита заливат пазара. Това показа проверка на NOVA. Очилата менте се предлагат както в търговската мрежа, така и в интернет. И това лятото контролните органи тръгват на извънредни проверки – включително и по Черноморието. Какво показват резултатите от изпитванията? Отговорите – от Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

"НА ТВОЯ СТРАНА": "Магически" очила в интернет - спасение за зрението или поредна измама?

В детските очи попадат около 75% от ултравиолетовите лъчи, докато в очите на възрастните - едва 10%. Затова и изборът на слънцезащитни очила за най-малките е изключително важен. В същото време обаче на пазара могат да бъдат открити десетки модели, които не отговарят на изискванията за качество и безопасност. Опасните очила се продават предимно в интернет, на улични сергии и дори като подаръци в пакети с храни.

В началото на лятото офертите за детски слънчеви очила започват от примамливите 1.50 лв. в интернет и достигат до 200 лева при световните марки в лицензираните оптики. Като таен клиент купуваме слънцезащитни очила от оптика, улична сергия и магазин с китайски стоки. Поръчваме и от интернет.

НА ТВОЯ СТРАНА: Вредни ли са евтините слънчеви очила?

Докато избира слънчеви очила за децата, Галя Георгиева попада на атрактивна онлайн оферта. Търговецът предлага разнообразие от модели и цветове на цена от 2 лева. Според Галя подобни предложения на нереално ниски цени заливат пазара и застрашават зрението на децата.

„Лев-два ми се струва изключително ниска цена. Слънчевата защита може да не е 100%, но рискът е 100%. Не съм си позволявала да взимам очила от магазин за дрехи или от китайските магазини, защото там вече няма как човек да очаква качествен продукт”, смята Галя.

Още при пристигането на поръчаните от екипа на NOVA очила те будят съмнение. Показваме закупените модели на оптика Мина Димитрова. 

ИЗМАМА В ИНТЕРНЕТ: Мними търговци продават некачествени фитнес уреди

„Първият проблем, който виждаме, е голямата извивка. Стъклото е некачествено, има недобра осветяемост и недобра пропускливост. И тук дори не става въпрос за бизнес. Това е някакво безумие – няма как да получите адекватна помощ онлайн”, обясни тя.

С нейна помощ правим експеримент – като проверим: имат ли пълна УВ-защита стъклата на закупените модели. Използваме специален измервателен уред. Какво показа проверката – гледайте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.