Подадени са близо 72 000 заявления за гласуване в чужбина, с 15 000 по-малко от тези за вота на 4 април

Сделка за допълнителни машини още не е финализирана. Това стана ясно на брифинг на ЦИК в четвъртък.

„Все още няма подписан договор за доставка със "Сиела Норма", заяви зам.-председателят на Комисията Росица Матева.

„Тази компания има най-много капацитет да свърши работа, но никой не ги задължава за договор. Ако не искат да изпълнят поръчката, то нека се откажат, за да преговаряме с друг изпълнител", допълни говорителят на ЦИК Цветозар Томов. И категорично заяви, че машини за всички изборни секции ще има.

„Дори да не се достави и една машина – ще има възможност да се изпълни законът и да има машини в секции, в които по списък има повече от 300 човека. Ние се борим за още машини, за да създадем необходимия комфорт на избирателите в тежките секции. Не защото има риск да се провалят изборите, а да могат хората да гласуват спокойно, без да чакат дълго време на опашки”, каза ощет той.

Изтече срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина

„По отношение на договора: за това е следващият етап от обществената поръчка за модифициране на софтуера и логистиката на машините. Условията са същите, каквито са били договорени в предишния договор от 6 февруари”, допълни Матева.

Подадени са близо 72 000 заявления за гласуване в чужбина, с 15 000 по-малко от тези за вота на 4 април. „На 15 юни изтече срокът за подаване на заявления за вота”, посочиха още от ЦИК. 

ЦИК финализира договора със „Сиела Норма“ за логистиката на машините за вота

„Трябва да сме готови, че този път в възможно да гласуват повече хора, отколкото през април, при по-малко подадени заявления", допълни говорителят Цветозар Томов.

Най-много секции ще бъдат открити в Германия, Великобритания и Турция.