Най-много наши сънародници са заявили, че искат да упражнят правото си на вот в Турция и Обединеното Кралство

Окончателно изтече срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина, а здравното министерство издаде заповед, която регулира правилата на втора в пандемия.

Финалните цифри показват по-слаб интерес за гласуване от страна на сънародниците ни зад граница на предстоящите избори в сравнение с вота на 4 април. Сега подадените заявления от чужбина са 71 170, което е с близо 17 000 по-малко от преди три месеца. Това обаче не означава, че и пуснатите бюлетини в деня на вота ще са по-малко, тъй като сънародниците ни ще могат да гласуват и без да са го заявили предварително.

Засега най-силен е интересът в Турция, където заявленията са над 24 000. Второто място е за сънародниците ни в Обединеното Кралство – над 13 000 заявления, следвани от Германия и Испания. В САЩ да гласуват са поискали над 2600 българи.

Ще има ли промяна в правилата за гласуване на българите в чужбина?

На тези избори няма ограничения на броя на секциите зад граница и там също ще се гласува само с машина в секциите с над 300 избиратели. 

25 дни преди предсрочните парламентарни избори вече се появят и притеснения за изборния процес в деня на вота. Като например – успешно ли ще е гласуването само с машина?

„Ако има недостатъчен брой машини, например 1 в секция, това би довело до струпване на опашки от избиратели и много бавно протичане на процеса. Не всеки се справя еднакво бързо с работата с електронните устройства – например по-възрастните хора”, коментира Виолета Темелкова-Петрова, председател на 25-и РИК в София.

Ще може ли обаче при затруднения с гласуването, на помощ да се притекат членове от Секционната комисия?

НА ИЗБОРИТЕ: Маски, дистанция и проветряване на секциите

От изборната администрация са категорични:

„Хипотезата, при която до един избирател, просто защото не може да се справи с машината, някой застава до него и му помага да гласува и по този начин вижда неговия вот, ще доведе до разкриване на тайната на вота”, обясни Виолета Петрова.

Затова и съветите са избирателите да опитат да се запознаят предварително с това как се гласува на машина.

„Ако избирателите достатъчно рано се обучат, разглеждат информационните материали и клипове, ще могат нормално и без проблеми да упражнят своя вот с машините”, заяви Ивайло Георгиев, говорител на РИК-Монтана.

И ако гласуването с машина поражда притеснения за организацията, то не така стои въпросът със спазването на противоепидемичните мерки. От Министерство на здравеопазването отново дадоха своите указания, а именно – спазване на дистанция от 1,5 метър, носене на предпазна маска и дезинфекция.

„Съществени трудности нямаше на предходните избори, тъй като вече всички свикнахме с носенето на маски. Така че се надявам и този път тези мерки да бъдат спазени и всичко да премине в една здравословна обстановка”, коментира Виолета Петрова.

„Общото впечатление е, че мерките в самия изборен процес се спазват”, заяви Ивайло Георгиев.