Задържаният не е криминално проявен

Близо 54 000 лв. са били задигнати при грабежа в банка в Дупница. Това обяви Галина Димитрова от Районната прокуратура. 

Извършени са претърсвания и изземвания от дома на извършителя. Задържаният сам е посочил къде е скрил открадната сума. Парите са намерени в тениска, скрита в храст.

Мъжът не е криминално проявен и не е имал съучастници.

От прокуратурата отказаха да коментират дали арестуваният е бивш служител на МВР. Засега е ясно, че става въпрос за 40-годишен мъж от Дупница. Той е имал разрешително за притежание на пистолет и две пушки. 

Бивш полицай е ограбил банката в Дупница

След като изскочил от входа на банката вчера, мъжът се е отправил към градската градина в Дупница. После над Ловния дом се качил в предварително подготвен автомобил и тръгнал по черни пътища в подножието на Рила. Там го забелязали овчари. Докато бягал обаче, мъжът решил да спре и да скрие парите.  Хвърлил и оръжието. След като е бил задържан, сам признал на полицаите къде да търсят банкнотите.

В следобедните часове полицията съсредоточи силите си в това да намери оръжието която извършителя на  грабежа е изхвърлил, докато е бягал след обира.

 

 

По информация на NOVA Крум Йорданов е бивш полицай. Напуснал е системата съвсем скоро. Баща му е общински съветник от Дупница. За NOVA той разказа, че е изключително разочарован от постъпката на сина си.

„Всички се гордееха с него и никой не може да повярва. Да си понесе всички строгости на закона. Вчера успях да говоря с него, но по принцип той мълчеше, не знаеше къде се намира”, каза той.

 

 

По-късно от Окръжната прокуратура в Кюстендил съобщиха, че мъжът е официално привлечен като обвиняем. Изяснен е и размерът на откраднатите пари – 12 550 щатски долари, 6 510 евро, 1 945 британски лири и 16 002 лева. Общата им стойност е 53 745,05 лева.

С постановление на наблюдаващия прокурор обвиняемият К. Й. е задържан за 72 часа. Предстои Окръжната прокуратура да внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

За подобно престъпление законът предвижда от 5 до 15 години затвор и отнемане на половината от имуществото на извършителя.

Стрелба при въоръжен грабеж в банка в Дупница