Прогнозата на синоптиците обаче е за край на бурите

Ден преди идването на лятото - буря опустоши Лом. Порои и градушка причиниха наводнения и тежки щети в града. Десетки дървета и покриви са отнесени от ураганен вятър. А във Варна - заради пороя велоалея над паркинг пропадна и смачка няколко паркирани коли.

Буря нанесе сериозни материални щети в Лом (ВИДЕО+СНИМКИ)

Пороен дъжд, придружен със силен вятър, наводни Лом, отнесе покриви и улици. Щетите са огромни. За няколко минути в събота вечерта основни булеварди и кръстовища в Лом заприличват на реки. Много автомобили са блокирани във водата. Една жена е изпаднала в паника в колата си и е спасена от пожарникарите. 

„От тук се зададе облакът, стъмни се и нищо се не виждаше - само небе, земя няма“, разказва тя.

Вятърът също е причинил сериозни щети. Изкоренени са две огромни тополи в ломския квартал „Хумата“.  Частично е разрушена новострояща се къща. Десетки покриви са повредени. Покривът от лятната кухня на семейство Иванови излита и помита този на съседната къща.

Дъждът успява да разруши и асфалтовата настилка на улица „Добруджа“ в Лом. Асфалтът там е сложен преди по-малко от година. По време на бедствието няма пострадали и ранени хора.

Инцидент с тежки щети и във Варна. След пороя през нощта, минаваща над паркинг велоалея пропадна. Съоръжението е смачкало няколко коли.

Велоалея пропадна, смачка паркирани коли (СНИМКИ)

5 премазани автомобила. Това е равносметката от пропадането на велоалеята върху паркираните в близост коли. За щастие няма пострадали хора, но живеещите в района са в шок от случилото се и ще търсят обезщетение. Колите бяха извадени от паркинга, а от общината се ангажираха да направят спешен ремонт на компрометирания участък.

Рано тази сутрин живеещите в район „Младост” във Варна чуват силен тътен.

„Дойдох и за съжаление заварвам това. Колата е затрупана отзад с камъни. Дървото е паднало отгоре”, разказва потърпевшата Галина Лефтерова.

За щастие няма пострадали хора, но материалните щети са сериозни, тъй като скалната маса и асфалтът са затрупали 5 автомобила. На място пристигнаха и екипи на пожарната и гражданска защита, които освободиха автомобилите.

Вероятната причина за срутването са проливните дъждове, които се изляха над Варна през последните дни, но потърпевши коментират, че многократно са подавали сигнали, че мястото е компрометирано. От общината направиха оглед на участъка и се ангажираха, че от утре ще започне спешен ремонт. Потърпевшите обаче ще искат обезщетение за нанесените материални щети на автомобилите им.

Кога спират валежите и кога ще е най-подходящо за море?

Прогнозата на синоптиците е за край на бурите и истинско лято.  От утре спират валежите и идват летните температури. В сряда се очаква максималните да надскочат 30 градуса. А най-подходящото време за море ще е през втората половина на юли. Това заяви климатологът Симеон Матев. Той коментира и причините за щетите от бурята в Лом.

„Такава силна буря вчера, освен в Лом, имаше и на други места в страната. Специално температурата в Лом достигна почти 30 градуса. Това, че е горещо, подпомогна да има такава силна буря. Предстои наистина промяна към много повече слънчеви часове и много по-високи температури, които дори на места следващата седмица ще достигнат до 35, на места и 37-38 градуса”, обясни той.