Българите са преодолели страха от пандемията, наблюдава се засилен интерес към почивки

Въвеждат по- ниски административни такси заради туристическия сезон. Цената за временен паспорт от 67 евро вече е намалена на 50. Свидетелство за съдимост струва 10 евро. Съкращават се и срокове за издаване на документи. По данни на външното ни министерство над 3 хиляди българи са върнати от различни точки на света у нас. А причините – затворени граници и ограничителни мерки заради пандемията.

Консулските ни служби в чужбина ускоряват издаването на паспортите

Според данните за разлика от миналото лято, тази година все повече българи ще отидат на море. 7 нощувки с олинклузив за 4- членно семейство струват около 2300 лева. При същите условия в Гърция бихме платили близо 3700 лева, а в Турция – над 2200.

Българите са преодолели страха от пандемията и това лято се наблюдава засилен интерес към пътуванията, отчитат туроператори.

„Предвид това, че много хора преболедуваха, много хора се ваксинираха, по-лесно се решават на пътуване – в България, Турция, Гърция. Много е голям  интересът за Тунис и Египет”, обясни туроператорът Антония Чомполова.

Кога спират валежите и кога ще е най-подходящо за море?

И ако миналата година е било доста по-изгодно да отидем на море, тази година цените са се върнали в нормалния диапазон.

„Все още има оферти за ранни записвания. Има възможност да се вземе оферта за море на много изгодна цена в България, а и не само у нас - и в Турция също”, обясни Чомполова.

Ежедневно на сайта на Външно министерство се обновяват изискванията и ограниченията за различните държави. А дежурният телефон за съдействие при пътуване в условията на пандемия прегрява.