Има 1770 детски площадки в Столична община за възрастовата група 3-6 г.

Зачестяват сигналите за неизправни детски съоръжения и площадки до предаването "Социална мрежа". В студиото по темата говорят арх. Диана Николова от "Софияплан" и ландашфтен арх. Александър Петров - също от "Софияплан".

Екатерина Георгиева е родител, който е подал сигнал за опасна детска площадка в ж.к. "Хаджи Димитър". Отговорът е бил, че обектът няма стърчащи железа, следователно, не е опасен. А самите родители трябва да почистват, обезопасяват и монтират лампи.

Как се осъществява контрол на детските площадки? (ВИДЕО)

Арх. Димитър Данчев сподели, че периодично се извършва почистване и подменяне на негодните части от площадките. Тази година 3 са определени за ремонт в София. А причината за това, че някои от негодните съоръжения са още на площадките, е липсата на финансиране. 

"Пейките са били амортизирани и затова са сменени, стойността им не може да се сравни с тази на детско съоръжение", обясни арх. Данчев.

По думите на арх. Николова граждани припознават искат сами да поддържат някои детски площадки.

"Тийнейджърите почти няма къде да играят целево, а имат нужда от такива пространства. Има 1770 детски площадки в Столична община за възрастовата група 3-6 г.", заяви тя.

Арх. Петров от своя страна заяви, че старите детски площадки предизвикват по-голям интерес у децата.

"Детските площадки трябва да се приемат като една система - ако няма даден вид игра, да се компенсира с друга в близост. Има идея и за създаване на публични пространства с елементи с добавена игрова стойност", сподели той. 

"Супергражданин" е понятие, което ще бъде въведено с новата стратегия. Това е гражданин, силно заинтерсован от състоянието на площадките.

Всичко по темата гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.