Очаква се следващият понеделник всички италиански области да бъдат обявени за "бели зони"

Италия маха маските от понеделник. Задължителното им носене беше въведено преди 8 месеца. Но напоследък случаите на коронавирус намаляха толкова, че една от най-засегнатите държави може да си позволи отмяна на почти всички мерки.

Това е поредната мярка, която новото правителство отменя. Първо отвориха баровете и ресторантите, след това кината и фитнес залите. Задължителното носене на маска остана една от малкото ограничителни мерки, които още са в сила.

В понеделник, когато отпада мярката, деветнадесет от 20-те региона на Италия ще бъдат в т.нар. "бяла зона". Това е най-ниската степен от 4-те нива на опасност от зараза. Единствено малката планинска област Вале да Оста е със жълт код. Облекчаването на положението се усеща навсякъде - от ниския брой новозаразени и починали, до полупразните интензивни отделения в болниците.

COVID-19: Облекчават ограниченията за още области в Италия

Правителството отдава отдръпването на болестта на имунизирането на населението. 26 процента от пълнолетните вече са завършили процеса на ваксинация. Повече от 52 процента са получили поне една доза ваксина.

„План за Италия“: Amazon наема 3000 нови служители (ВИДЕО)

От началото на пандемията в страната бяха регистрирани 127 291 починали и 4,25 милиона случая на коронавирус.

В Италия вече са ваксинирани 30 процента от хората на възраст над 12 години, или близо 16 милиона души.

Източник: DarikNews