Според обвинителния акт "той се е поставил в услуга на чужда организация"

Български политик отива на съд за шпионаж. След две години, разследването на председателя на движение „Русофили" - Николай Малинов, влиза в съда. Той ще бъде съден за това, че се е "поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин", с цел да издаде държавна тайна.

Според разследващите Малинов е работил с близките до бившия генерал от КГБ Леонид Решетников организации -  „Двуглав орел“ и Руски институт за стратегически изследвания.

Шпионската сага започва през 2019 година , когато Малинов беше обвинен в шпионаж и го арестуваха. По-късно беше освободен под гаранция. Точно тогава избухна следващ скандал, защото се появиха кадри с Малинов и руския президент Владимир Путин. Оказа се, че 
тогавашния председател на сдружение "Русофили" е получил разрешение да напуска страната и така е отишъл в Русия, където Путин му връчи орден. Впоследствие Съединените щати обявиха, че налагат забрана за влизане на съдия Андон Миталов заради корупция.  

Според адвокат Димитър Вълчев пред съда стоят редица въпроси за изясняване и постави един от тях. 

"Ако Малинов е шпионинът на България, който се е поставил в услуга на чужда организация, става дума за руски организации или руската държава, това неминуемо сочи какво е нашето разузнаване и неговото ниво, защото този човек, който няма достъп до класифицирана информация, какъв шпионин може да бъде", пита се адвокатът.

От официалното съобщение на държавното обвинение става ясно, че по делото са разпитани свидетели, извършени са претърсвания и изземания и към делото са приложени събрани справки и документи. 

 

ШПИОНСКИЯТ СКАНДАЛ: Соченият за резидент се отказа да обжалва задържането си

По неофициална информация заради дългия срок на разследване Николай Малинов е без мярка за неотклонение. Отпаднала е и забраната да напуска страната.

Днешната новина Малинов коментира от Виена. В интервю за NOVA той заяви, че е готов да се изправи пред съда. Така иска да докаже своята невинност „Досега се отправяха голословни обвинения и аз нямах възможност по никакъв начин да отговоря. Бяхме 1 на 1 с прокуратурата, докато сега ще има съдия. Това, за което човечеството се е борило векове наред – съдът да правораздава, а не прокуратурата. Сега предстои да видим техните доказателства за моя шпионаж, който аз казвам, че е смешен и обиден. Тук става дума единствено и само за геополитика”, каза той.

За първи път в новата ни история: Разкриха група за шпионаж, арестувани са военни (ВИДЕО)

Казусът беше коментиран и от Валентина Маджарова - избрана единодушно от Висшия съдебен съвет за ръководител на Спецпрокуратурата. По случая с Николай Малинов Маджарова заяви, че е сигурна в повдигнатите обвинения.

 

 

„Искрено се надявам , че прокуратурата си е свършила работата. Дотолкова, доколкото спорът се пренесе в съдебна зала, нека да оставим специализираният наказателен съд да си свърши работата. Прокуратурата е сигурна, че има всички козове, за да постигне осъдителна присъда и затова е внесен обвинителният акт”, обясни тя.

Ако вината на Малинов бъде доказа, може да му бъде наложена мярка за неотклонение "лишаване от свобода" за от 5 до 15 години. Предстои специализираният съд да насрочи заседание.