Случаят е без аналог в новата ни история, заяви главният прокурор Иван Гешев

За първи път в новата ни история е разкрита група за шпионаж, съобщиха от прокуратурата. Бивш ръководен кадър на военното разузнаване е арестуван като лидер на групата, разбита от прокуратурата и ДАНС, съобщи Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

По неофициална информация човекът, който е организирал шпионската мрежа у нас, се казва Иван Илиев, а Любомир Медаров е човекът от парламента, който е имал достъп до класифицирана информация.

Мащабна акция срещу изнасянето на секретна държавна информация

Каква е схемата?

Соченият за водач е завършил образованието си в България и чужбина, като е и кадър на ГРУ. Преподавател е в служба "Военно разузнаване". Задачата му е била да изгради нелегална агентурна мрежа. Вербувал лица, които са имали достъп до тайните на НАТО и ЕС, допълват от държавното обвинение.

В групата участвала и съпругата на резидента, която има руско и българско гражданство. 

„Същата се е ползвала с доверието на руските дипломати, акредитирани у нас. Играла е ролята на посредник между Резидента и служител на Посолството на Руската федерация, като е предавала информация и парични средства. Документирани са разговори между нея и Резидента, както и нейни посещения в посолството", посочват от прокуратурата.

Другите участници в групата са били изключително подготвени: военнослужещи и заемащи висши държавни длъжности. Тяхната роля е била да събират и да предоставят нерегламентирано на резидента класифицирана информация на България, НАТО и ЕС, като са имали разрешение за достъп до нея.

От държавното обвинение пуснаха пред медиите записи на разговори между сочения за лидер на групата със съпругата му и с други участници в схемата. От прокуратурата разполагат и с кадри от видеокамери, на които се вижда жената да влиза и излиза от руското посолство у нас. Налице са и записи от обменни бюра, показващи как участници в шпионската мрежа обменят валута.

 

 

Лидерът се срещал с останалите на обществени места, в колата си или на спортни мероприятия. Срещите се уговаряли предварително. Имало и резервни дати и места. Давал указания как да се съхранява тайната информация на специални карти, а телефоните, които групата ползвала, били замаскирани като подаръци.

За да изнасят информация, военните снимали дори мониторите на компютрите си, като това продължавало с часове.

От ВАП допълват, че групата е действала от много време. "Тя е създала сериозна заплаха за националната сигурност на страната ни", коментира Милева.

Заплащането

Стана ясно, че заловените са получавали заплащането за извършваната от тях незаконна дейност на ръка - в пликове. В един от записаните разговори се чува как резидентът казва, че помагачите ще получават 2000-3000 лева. Размерът на възнаграждението зависел от важността на изнасяната информация.

След разкриването на схемата един от обвиняемите е направил опит да избяга, но бил заловен бързо, в близост от руското посолство в София. 

Кои са обвиняемите?

Обвиняемите по случая са общо шестима. На всички тях е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража". За петимата задържани от прокуратурата ще поискат постоянен арест. 

Единият от участниците е ръководен кадър от Министерството на отбраната. Занимавал се с планиране и бюджет на ведомството.

Другият е от военното разузнаване. Той събирал информация за хибридни заплахи и рискове, включително и от Русия.

 

 

Третият участник е от военното разузнаване. Той бил изпращан на мисия с контингенти зад граница.

Четвъртият е бивш служител на военното разузнаване. Бил е секретар, военно аташе и аташе по отбраната в чужбина. Сега е директор на класифицираната регистратура в НС.

Коментарът на прокуратурата

„Разследването е от особено значение за сигурността на България, ЕС, НАТО и САЩ. Няма друг такъв случай след 1944 г. Започнали сме да забравяме да обичаме родината, че сме българофили, че защитаваме националния си интерес и да не го продаваме за жълти стотинки", каза главният прокурор Иван Гешев.

„Ние не мразим никоя чужда държава, но трябва и сме длъжни да защитим България”, добави той.

Преди огласяването на подробностите по случая Гешев направи коментар в Twitter. Той поздрави всички, които работят, за да защитят интересите на България и сподели цитат на генерал Иван Колев, който гласи: "Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!“

Министерството на външните работи на Република България приветства съвместната работа на Прокуратурата, ДАНС, служба "Военно разузнаване" и МВР по разкриването за поредния случай на събиране на информация, представляваща държавна тайна, в полза на Руската федерация, обявиха от ведомството.

"Не за първи път сме свидетели на действия на чужди посолства, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, и определяме тези случаи като недопустими. МВнР ще продължи да действа съгласно утвърдената международна практика при установяването на такива случаи", казват още те.

„Участниците в групата са, за съжаление, служители, които са се клели във вярност на държавата си. Служители на Министерството на отбраната - Служба „Военно разузнаване” и други от държавни учреждения”, коментира военно-апелативният прокурор на София полк. Елин Алексов.

От Народното събрание също коментираха:

"Във връзка с изнесената информация на пресконференция на Прокуратурата на Република България, проведена на 19.03.2021 г., Ви информираме, че към настоящия момент в Народното събрание не е постъпвала официална информация от компетентните органи за участие на служител на институцията в група за шпионаж", се казва в съобщение.

Руското посолство също засегна темата в официална позиция: 

„В условията на усложняване на международната обстановка са очевидни „непрестанни” опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира нашата страна”, коментира мисията на Русия. 

„Според изявленията по време на днешния брифинг на Прокуратурата на Република България, разследването по отношение на задържаните на 18 март т.г. лица, обвиняеми в шпионаж в полза на чужда държава, още не е завършено. Разчитаме, че до решението на съда по това дело спекулациите относно уж причастността на Русия към разузнавателна дейност срещу интересите на България ще бъдат прекратени”, допълват от посолството.

„Изхождаме от това, че съдебното разследване ще бъде проведено на деполитизирована, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство”, се казва още в позицията.