Все още не е подписан указът за отделянето на града от община Несебър

Стотици жителите на Обзор и няколко населени места излязоха на протест. В ранните часове на деня те блокираха пътя между Варна и Бургас и започнаха да пресичат продължително пешеходните пътеки в центъра на морското градче. Хората са недоволни от това, че още няма решения по референдума, с който се отделиха от Община Несебър.

ОФИЦИАЛНО: Създава се нова община Обзор в област Бургас

„В община Несебър този референдум се посрещна с безпрецедентен административен терор над населението на Обзор. Беше спряно административното обслужване, издаването на търговски разрешителни. В същото време започнаха да се издават десетки заповеди за събаряне на обекти и стотици заличавания на избиратели, някои от които родени и израснали в града ”, разкри Марин Божков – представител на инициативния комитет и обществен наблюдател.

 


Обзор и още четири населени места, чрез допитването, си извоюваха правото да се отделят от Община Несебър. В отговор - Общинският съвет в Несебър позволи четири села от тези, които вече са привлечени към Обзор, да проведат контра референдум, за да останат под тяхната шапка.

До момента все още няма обнародван указ на президента по силата, на който Обзор да стане най-новата община у нас.

„Предвид ситуацията, ние сме оставени в безтегловност, не се подписва указ. Отказани са ни всякакви административни услуги от Община Несебър. Предстои сезон - нито категоризация имаме, нито търговски площи, просто сме на произвола”, каза жителят на Обзор Върбан Кръстев.

Какви са настроенията в Обзор след отделянето от Несебър?

„В началото на всяка година заплащаме такса за извозване на смет. Камионите демонстративно минават покрай комплекса и просто не събират боклука”, коментира управителят на апарт-комплекс в Обзор Антоанета Чернева.

Проблеми от години не били решени и в малките населени места.

„Просто ние сме забравени. Няма вода. Пътят до селото е разбит. Единствено - за 20 000 е прокарана вода до гробището”, каза жителят на село Паницово Петя Златева.

Безуспешен се оказа опитът на екипа ни да се срещне с кмета на Община Несебър.