Това заяви президентът от Брюксел

Президентът Румен Радев се надява през юли Планът за възстановяване и устойчивост на България да бъде предложен за обществено обсъждане и внесен в следващия парламент. От Брюксел държавният глава обясни, че се работи усилено в интерес на хората. В документа ще бъде заложено купуването на шест медицински хеликоптера.

Той добави, че на срещата на върха се е коментирала необходимостта от Плана и той да бъде приложен възможно най-бързо. 

„За съжаление, предишното правителство не внесе своя план. Явно то си имаше причини. Първата, е че той явно не беше готов, а в насипно състояние. Втората - всички сигнали, които идваха от ЕС, бяха в посока, че той трябва да бъде основно преработен в някои раздели”, каза още Радев.

Президентът уточни, че служебното правителство полага огромни усилия Планът да бъде в съзвучие с всички европейски изисквания: „Да води не до усвояване, а до икономически растеж, реална ускорена модернизация на страната”, добави държавният глава. 

Срещата на върха: Отношенията с Русия предизвикаха разногласия

Той коментира и критиките на ГЕРБ към служебното правителство.

„Опитът им да предизвикат легитимация отвън не може да компенсира загубата на легитимация вътре в България. Абсурдно е точно в Брюксел да се изтъкват такива доводи”, заяви държавният глава.

Той каза още, че България е подкрепила инициативата на Франция и Германия за среща на върха с руския президент Владимир Путин. 

„Не само категорично подкрепих, но и приветствах тази инициатива за актуализация на стратегията в отношенията към Русия. Не става въпрос само за отношенията ни към тази страна, а и за нивото на амбициите ни като съюз по отношение на нашата глобална роля”, допълни той. 

По думите на Радев седемте години на санкции не са довели до желания резултат и е необходимо да се търсят нови инструменти за външните отношения с Москва.  

Той коментира и разискванията в Европейския съвет по повод унгарския закон, свързан с общността ЛГБТ: „Имаше някои твърде емоционални изказвания, но няма драма. Слуховете, че заради този закон Унгария ще бъде изхвърлена от ЕС или сама ще го напусне, са силно преувеличени. Няма как да стане”, обобщи той.

Според него осъждането на Унгария няма да реши проблема. „В дебатите се използваха активно европейски ценности като свобода, толерантност, човешко достойнство. Призовах за това в този диалог да не бъдат използвани като клишета, а да внимаваме в тяхната дефиниция и начин на употреба. Да, правото на самоопределение е основна ценност и тя трябва да бъде отстоявана, но никой няма правото да налага своите ценности, разбирания и мироглед върху другите, заяви още президентът.