За пръв път избирателите гласуваха изцяло машинно

1200 гласа разделят първия и втория кандидат на първия тур на кметските избори в Благоевград. Балотажът идната неделя ще е между Илко Стоянов от "Има такъв народ" и независимият, но подкрепен от БСП кандидат Румен Томов. Андон Тодоров – кандидатът, който беше подкрепен от ГЕРБ, остана на трета позиция. Вотът в Благоевград премина без никакви проблеми с машинното гласуване, но при много ниска избирателна активност.

Вот по новите правила в няколко населени места у нас (ОБЗОР)

Нито един от кандидатите не достигна и не премина 50-процентовата бариера. За Стоянов са гласували 35,32%, а за досегашния кмет Томов - 28.65%. Тодоров е получил 19.06%, което го вади от балотажа.

Да упражнят правото си на глас в Благоевград излязоха едва 29 процента от жителите. Двамата кандидати, които отиват на балотаж, тълкуваха по различен начин причината за ниската избирателна активност. Според Илко Стоянов малкият брой гласували има пряка връзка с купуването на гласове.

 

 

„Защото, забележете, че има ниска избирателна активност в така наречените особени секции, високорискови, така че това можем да го отчетем като плюс донякъде. Тоест, че са пресечени всякакви опити за купуване на гласове”, каза той.

Без проблеми е преминал машинният вот в Благоевград

А според Румен Томов със своята пасивност хората са изразили несъгласието си с решението да има частични избори в Благоевград.

 

 

„Защото те не са съгласни с това политическо решение относно моя казус. И аз няколко пъти съм казвал, че това беше политическо решение”, добави той.

След първия тур Стоянов е с 6398 гласа, за Томов са гласували 5189 избиратели. От общинската избирателна комисия регистрираха най-спокойния изборен ден от години насам. Проблеми с машините за вота не бяха регистрирани никъде. А резултатите бяха оповестени значително по-бързо от предишни избори.

Не закъсняха и политическите реакции. Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов заяви, че вотът е показателен за това, което се случва в България, и, че това са най-честните избори от всички досега. 

Лидерът на БСП поздрави кандидата на левицата, като отбеляза, че промяната е започнала преди година и половина, когато Томов е спечелил изборите срещу кандидата на ГЕРБ. Според Нинова промяната трябва да продължи и сега.

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, машинното гласуване е уплашило хората и затова се е стигнало до ниска избирателна активност. Според него това е довело до ситуацията, в която 6 000 души избират кмет за 60-хиляден град.

Повече гледайте във видеото.