Трима министри дават подробности за раздадените пари от предишното правителство

Милиарди левове от държавния бюджет са разпределяни без обществени поръчки, обявиха от служебното правителство. Проверка на новите министри е показала, че публичните предприятия са раздали близо 9 милиарда лева по така наречената процедура "ин хаус". Харчовете са правени през последните 2 години. От ГЕРБ обявиха изнесеното от правителството за предизборна манипулация.  

НАРУШЕНИЯ В ТОТАЛИЗАТОРА: Фирма от списъка "Магнитски" в договор с Тотото

Сериозни числа за разплащания без обществени поръчки изнесе служебното правителство. За периода от началото на 2019 година до 30 април тази година публичните предприятия са сключили договори за малко над 20 милиарда лева.  От тях почти 8,7 млрд. лв. са раздадени без обществени поръчки. Основно са се финансирали инфраструктурни проекти, като най-много пари са дадени за строежа на магистрала „Хемус”. 

Финансовият министър направи сметка на какво съответстват тези милиарди и за какво е можело да се използват.

„Това, което харчим като държава – това са всички пенсии за 9 месеца. Те са раздадени на наши фирми без поръчка. Няма пари от 2008 г. да се актуализират пенсиите, но имаме да раздаваме 8 млрд. лв. на фирми без поръчки”, обясни Асен Василев.

Как и за какво са раздадени въпросните милиарди - за укрепване на свлачища през 2019 година се отпускат авансово 188 млн. лева през „Автомагистрали”. Парите получават 30 фирми, но работата не е свършена, обяви регионалният министър.

„От всичките 84 свлачища, говорим за 1 юни 2021 година, само по едно се работеше  - това е свлачището при Рилския манастир”, посочи Комитова.

Същото се случва през 2020 година с 976 милиона лева за магистрала „Хемус”.

„Тук отново парите са се предавали от МРРБ на АПИ и на „Автомагистрали” ЕАД - без обществени поръчки под прикритието на т.нар процедура „ин хаус”, добави министър Комитова. Министрите увериха, че строителството на магистралата няма да спира. 

„Това са вратички в закона, позволяващи даването на огромно финансиране без конкурси”, обясни Кутев.

НАП започва проверка на Владислав Горанов. Той: Не се притеснявам

Именно финансирането на строежа на "Хемус" вчера даде нов повод на бившия премиер Бойко Борисов за спор с настоящите управляващи.

„Аз не мога да повярвам, ако това са направили - да спрат парите за „Хемус”, които ги подсигурихме, за да сме сигурни. Тя е важна за Шумен, Търговище, Севлиево, Габрово - те са ни направили най-голямата услуга. Още утре, ако има гражданско общество, трябва да излезе и да ги бият с камъни”, каза той.

 

 

Държавната консолидационна компания, която е под шапката на Министерството на икономиката, пък е платила без конкурс 182 млн. лв. за проектиране и изграждане на правителствен комплекс в „София тех парк”.

„Защо ни трябват 90 000 квадратни метра административна сграда? Втори въпрос е защо такава сграда трябва да се сложи точно в „София тех парк”, където трябва да се развиват иновациите”, попита министърът на икономиката Кирил Петков.

 

Сега предстои да се види има ли вариант част от авансовите плащания да се върнат обратно в бюджета. Това обаче може да е сложно и заради самите договори за изпълнение на дейности.

„Тези договори са авансирани напред, тоест разплатени са огромни суми по тях, без да има извършена работа и в много случаи без да има банкови гаранции. Което означава, че ако фирмата не си изпълни договора, шансът ние да можем да си върнем парите е почти нулев”, обясни Асен Василев.

Минеков: Безсрамие в името на усвояване, тенекеджии "реставрирали" Паметника на Левски

А въпросът дали може да става въпрос за корупция беше пренасочен към бившия премиер Борисов.

„Ако някой трябва да отговаря дали това води до корупция, довело ли е до корупция, някой взел ли е подкупи, то това е Борисов. Той трябва да каже това, не ние. Борисов трябва да отговаря за всичките тези изхарчени пари напред, с които можеха да направят чудеса”, смята говорителят на правителството Антон Кутев.

От ГЕРБ изпратиха позиция до NOVA, в която определиха изнесените днес от кабинета данни като „предизборна манипуалция на предизборния щаб на Румен Радев”. Те питат и защо всеки ден се хвърлят недоказани обвинения, вместо да се сезират компетентните органи.