Според министерството Тотото е на загуба, ръководството опроверга информацията

Спортното министерство с разкрития за работата на Българския спортен тотализатор. Според одитен доклад на ресорното ведомство и Сметната палата- Тотото е загубило десетки милиони левове само за няколко години. Междувременно беше установена и връзка между тотализатора и фирма от списъка „Магнитски“, приближена до Васил Божков.

Проверка на спортното министерство показа, че тотализаторът натрупал огромни загуби между 2016 и 2019 година.

„До 2019 година - 27 468 000 лева. Тези системни загуби водят и до намаляване на собствения капитал на предприятието, естествено“, посочи спортният министър Андрей Кузманов.

А лошият финансов резултат довел до задлъжнялост.

„Съществен е размерът на задълженията към участниците в хазартните игри - в размер на над 39 164 000 лева”, добави той.

Още през 2020 година ръководството на тотализатора е сменено. Решението е взето от бившия министър Красен Кралев, а мотивът е загуба на пазарен дял.

„Преценката на министъра на спорта, съгласувано с министъра на финансите, е, че е необходима, така да се каже, нова управленска мощ“, заяви тогава Владислав Горанов, който по това време беше финансов министър.

 

 

От новото ръководство на Тотото заявиха за NOVA, че не могат да отговарят за действията на предишната управа. Добавиха, че моментното финансово състояние на предприятието е отлично, като това щяло да се докаже от нова одитна проверка.

Държавното предприятие Български спортен тотализатор е в отлично финансово състояние и с добра ликвидност. Това съобщиха от дружеството, като уточниха, че БСТ има ново ръководство, считано от 11.03.2020 г.

Така за 2020 г. предприятието ще реализира печалба, но тя ще бъде ясна след като приключи финансовата година.

Български спортен тотализатор продължава активно да работи в подкрепа на българския спорт.

Проверката на министерството установи и друго – Спортният тотализатор имал връзка с фирма от списъка по закона „Магнитски“. Свързаната с Васил Божков „Декарт“ ООД спечелила няколко големи обществени поръчки между 2011 и 2017 година.

 

 

 „Днес фирма „Декарт“ е на девето място по закона „Магнитски“, посочи Кузманов. A това даде повод на министъра да атакува водената от предишното министерство политика.

„Предното правителство се бореше срещу Васил Божков и от прокуратурата му бяха повдигнати 18 обвинения. Излиза, че правителството се е борело, а министерството на господин Кралев не се е борело. Вие си направете сметката кой кой е в този цирк“, каза още Кузманов.

В началото на юни отношенията на тотализатора и „Декарт“ са прекратени. Това обаче не означавало, че няма да има промени в ръководството на Тотото.

„Ако продължават да се намират, образно казано, фалове и са нанасяни щети на държавата, някои хора ще си ходят, естествено, и то в най-скоро време“, закани се спортният министър.

И още – обект на проверка е сключен договор на Тотализатора за телевизионна реклама. Всички открити нарушения от спорното министерство са изпратени към прокуратурата.