Образувани са 125 преписки по сигнали за нарушаване на изборните права

В прокуратурите на територията на страната към 16.00 часа на 01 юли 2021 г. са образувани 125 преписки по постъпили сигнали от граждани, ДАНС и органите на МВР, съдържащи данни за нарушение на политическите права на гражданите, съобщават от държавното обвинение.

9 задържани за купуване на гласове в Бургаско

Образувани са общо осем досъдебни производства – за предлагане на имотна облага с цел склоняване да се упражни избирателното право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция.

Наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР да направят проверки.

Спецоперация на МВР по сигнали за купуване на гласове (ВИДЕО)

Общо девет мъже от различни общини в Бургас са задържани за купуване на гласове. Двама от тях са давали незаконно пари срещу лихва. Установено е, че на длъжниците е обещавано опрощаването на кредити, ако гласуват за определена политическа сила.

През изминалите два дни в Районната прокуратура във Варна са постъпили 12 сигнала от Областната дирекция на МВР в града, отнасящи се до предстоящите избори за Народно събрание, съобщиха от държавното обвинение в крайморския град. В три от тях се съдържат справки от органите на териториалната дирекция "Национална сигурност" в града. Две проверки пък е разпоредила Районната прокуратура в Добрич.