Става дума за десетки хиляди пациенти, уточни служебният здравен министър Стойчо Кацаров

Повече хора с трайни увреждания ще получават пожизнен ТЕЛК. Това обяви на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров след Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Промените в Наредбата за медицинска експертиза ще бъдат предложени на Министерския съвет утре.

 

ПРОМЕНИ В ТЕЛК: От 15 октомври влиза в сила нова електронна система

Хората, които са с дефинитивни и необратими увреждания, няма да се освидетелстват пред ТЕЛК на всеки три години и ще получават пожизнено процент намалена работоспособност. 

Става дума за десетки хиляди пациенти, уточни служебният здравен министър Стойчо Кацаров:

„Облагодетелствани от това нещо са както хората с увреждания, защото няма да им се налага, ако попадат в тези групи, облагодетелствани са организацията на медицинската експертиза, защото ще намалее натоварването върху нея и вероятно ще може да отговори в срок на повече хора и няма да се налага да се удължават срокове, да се изчаква освидетелстване. Облагодетелстван е и бюджетът на Здравната каса, респективно здравният бюджет, защото ще намалят разходите“. 

"В проекта за изменение на наредбата се предвижда за над сто състояния и заболявания пациентите да получат пожизнено процент за нетрудоспособност и да не се налага да се явяват за преосвидетелстване на всеки три години. Освен тези, свързани със загуба на орган или с трансплантация, които ще останат пожизнени, се предвижда хората с онкологични заболявания пожизнено да получат степен на увреждане 50 на сто", каза министър Кацаров.

По думите му, страдащите от фамилни заболявания, каквато е муковисцидозата, също би трябвало да не се преосвидетелстват.

"Има и заболявания, които според медицинската наука са достигнали до степен, от която са необратими - усложнения в резултат на диабет тип 1. С предложените промени ще се постигне облекчаване на пациентите, облекчаване и на бюджета на НЗОК", допълни още министърът.

Предложените промени предвиждат да се даде възможност на хора с няколко заболявания, независимо от вече определена пожизнена неработоспособност, по всяко време да могат да поискат преосвидетелстване на придружаващо заболяване, ако е в негов интерес, посочи още министър Кацаров и уточни, че проектът за изменение на наредбата ще бъде внесен в сряда за обсъждане от Министерския съвет.

 

 


„Това изменение в наредбата ще реши проблема на хора с дефинитивни и трайни увреждания, така слагаме край на един брадясал проблем“, каза министърът.

Проблемът с подновяването на телковете на хора с трайни увреждания съществува от години.

„Слагаме край на един брадясал проблем, който се повтаря и обсъжда от почти 10-15 години”, заяви министър Кацаров.

Потвърждава го Петър Велчев, който е председател на Съюза на военноинвалидите  и се бори с проблема в системата през почти целия си живот.

„Тази идея на хората с увреждания още датира от 96 година. Тогава беше първият закон на инвалидите в България”, казва Велчев.

След като промените бъдат приети на хората няма да им се налага да се занимават с бюрокрацията  на всеки 3 години.

„42 години се явявам на ТЕЛК през 2 години с цялата документация с всичките неща. А пък в крайна сметка аз бия четирикратно инсулин няма да се върна назад”, разказва Велчев.

Освен диабетиците ще бъдат включени и хората с онкологични заболявания. Според Кацаров допълнението на наредбата няма да доведе до увеличаването на разходите на НОИ. А пожизненото решение може да бъде променяно при необходимост.