Чрез нея гражданите могат да получават издадените от общопрактикуващите лекари направления за ТЕЛК

От 15 октомври - нови правила за издаване на ТЕЛК решения. Вече това ще може да става и по електронен път.  Дигиталната процедура трябва да улесни процеса, но и да намали злоупотребите.

С новата система пациентите ще могат да подават заявления за ТЕЛК изцяло онлайн, включително и за преосвидетелстване, когато това е нужно. Така посещенията в институции ще се ограничат до преглед при личен лекар за издаване на първоначално направление и явяване пред комисия, ако това е необходимо. Експертното решение на лекарите, както и евентуални жалби от различните страни също ще се случват онлайн. Така трябва да намалеят и възможностите за измама. За услугата ще е нужен електронен подпис.

Гергана е майка на три деца. Две от тях - близнаци на 12 години - страдат от тежка форма на астма. Тя успява да премине през процедурата по издаване на ТЕЛК за единия си син.

“Отнема доста време. Това са много изследвания, много ходене по институции… Последния ТЕЛК, който трябваше да изкараме, личната лекарка трябва да има възможността да напише направление, което аз да занеса в ТЕЛК, от там вече се чака писмо, което дава дата, през това време трябва да направим всички изследвания”, разказва Гергана Борисова.

Сачева: Работим за хората с проблеми, фокусът ни е в разрешаването им

Второто дете още няма издаден ТЕЛК.

“Тромавата система. Още не съм намерила време, както казах съм с три деца”, разказва майката, която сега се надява, че с новата система ще е по-лесно.

“За мен е голямо облекчение абсолютно всяко нещо, което има електронен вариант, няма проблем. Но за други хора не мога да съм сигурна. Особено за възрастните хора, не знам”, посочва Гергана.

Освен да улесни пациентите, системата ще позволи и да се наблюдава работата на лекарските комисии.

“ Да може да се наблюдава както работата на ТЕЛК комисиите, кой какви направления, по кои диагнози, в кой период е издавал”, заяви Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването.

 Входът към системата обаче минава през електронен подпис. Такъв може да бъде издаден и на упълномощено от лице. Остава вариантът и за издаване на ТЕЛК по досегашната процедура.

“Това са чувствителни данни, отговорна информация. От нея произтичат редица последствия и няма как по друг начин да се верифицира електронно твоето желание да ти бъде издадено ТЕЛК решение. Хартиената алтернатива не отпада”, посочва зам.-министър Начева.

Отмениха текст от Методиката за определяне на намалена нетрудоспособност

Новата система предизвика притеснение при общопрактикуващите лекари. Тя все още не е свързана със софтуера, използван от тях.

“Много е трудоемко, ако трябва да се влезе в софтуера на медицинската картотека, за да се пише при тях, защото това ни отнема някъде около 40-50 минути, което за всеки пациент посещавал личния си лекар е ясно, че няма как да се случи”, посочва д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

Всички заявления и процедури стартирали преди 15-и октомври ще продължат по досегашния ред.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.